Business Internaţional

Estul are fundamente economice instabile

21.06.2009, 15:43 16

Fundamentele economice ale statelor din Europa de Est sunt instabile, a declarat managerul fondului de investitii New Frontiers al bancii britanice HSBC, Andrea Nannini, precizand ca a redus expunerea in regiune.

"Exista mai multe probleme cu care se confrunta Balcanii si Ucraina, ca sistemul bancar, riscuri de depreciere a monedei, deficite de cont curent ridicate sau situatia lichiditatii. Vor urma noi vesti proaste", a spus Nannini.
Investitiile in Europa de Est constituie 16,8% din totalul de 80 de milioane de dolari la nivelul fondului, in scadere de la 24% in aprilie 2008.
New Frontiers si-a redus investitiile in titluri ale bancilor cipriote Bank of Cyprus si Marfin Popular Bank.
"Ne-au spus ca au expunere cu grad scazut de risc in Romania si Ucraina", a spus Nannini, precizand ca motivele pentru care nu achizitioneaza actiuni ale bancilor din aceste tari sunt lipsa transparentei si calitatea activelor.
Fondul a obtinut profit dupa evolutia buna a acestor titluri in ultimele luni.
"Titlurile Bank of Cyprus si Marfin au evoluat bine in ultimele luni. Am decis sa reducem semnificativ pozitiile - am avut un profit facil, chiar daca se poate obtine mai mult", a spus managerul.
Cea mai mare parte a expunerii New Frontiers pe Europa de Est este, in prezent, pe segmentul materiilor prime, principala investitie fiind grupul kazah KazMunaiGas (KMG), principalul actionar al Rompetrol.
Fondul a inregistrat un declin de 48,9% al valorii activelor din februarie 2008, fata de o scadere de 51% a indicelui sectorului la nivel mondial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO