Business Internaţional

Estimări sumbre despre piaţa muncii din Spania: Rata şomajului poate ajunge anul acesta la 24%, urmând să se menţină peste pragul de 17% în următorii doi ani

Estimări sumbre despre piaţa muncii din Spania: Rata...

Autor: Eduard Ivanovici

28.07.2020, 14:53 186

Rata şomajului din Spania a crescut peste 15% în al doilea trimestru pe măsură ce autorităţile s-au confruntat cu efectele crizei generate de coronavirus. Impactul economic va fi dezvăluit în totalitate vineri, 31 iulie, estimându-se o contracţie a produsul intern brut (PIB) de peste 16% între lunile aprilie şi iunie, potrivit Bloomberg.

În timp ce activităţile economice s-au reluat treptat, recuperarea are în faţă o serie tot mai mare de provocări. Focarele din câteva regiuni au dus la închiderea a tot mai multe business-uri, iar în aceste condiţii, sectorul turismului – vital economiei spaniole – riscă să sufere în continuare pierderi. Premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat că cetăţenii britanici care se vor întoarce din Spania vor intra în carantină timp de 14 zile, fapt ce reprezintă o lovitură puternică asupra unei industrii care se bazează masiv pe turiştii britanici.

Datele trimestriale arată că numărul de şomeri din a patra cea mai mare economie a zonei euro a crescut cu 55.000 până la 3,37 de milioane. Astfel, rata şomajului a crescut la 15,33% de la 14,4%, iar rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns aproape de 40%.

Spania avea de dinainte de pandemie una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din rândul ţărilor dezvoltate, iar criza nu poate decât să se agraveze în condiţiile actuale. Rata poate ajunge anul acesta până la 24% în cel mai rău caz, estimează banca centrală a ţării. Economiştii din cadrul instituţiei se aşteaptă ca nivelul să nu scadă sub 17% pentru cel puţin doi ani.

Economia Spaniei poate să scadă cu 10% anul acesta, în timp ce zona euro va înregistra un declin general de 8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO