Business Internaţional

Este oficial: SUA nu mai sunt cea mai mare economie a lumii, au fost depăşite de China

Este oficial: SUA nu mai sunt cea mai mare economie a...

Autor: Daniela Stoican

08.12.2014, 21:16 1942

SUA au pierdut titlul de cea mai mare economie a lumii, fiind depăşite de China după puterea de cumpărare reală, potrivit datelor publicate în octombrie de Fondul Monetar Internaţional.

“Acest lucru tocmai s-a întâmplat şi aproape nimeni n-a observat”, notează jurnalistul Brett Arends de la Market Watch care a scos în evidenţă cifrele publicate de FMI la începutul săptămânii trecute.

Economia calculată în funcţie de paritatea puterii de cumpărare (PPC) arată valoarea comparabilă a unei cafele la New York şi la Beijing.

China reprezintă în prezent 16.5% din economia mondială ţinând cont de paritatea puterii de cumpărare (PPC), faţă de 16,3% cât reprezintă SUA.

Statele Unite ocupau poziţia de lider necontestat din 1872, când au detronat Marea Britanie.

Dacă se măsoară producţia economică naţională de bunuri şi servicii în termeni reali, China va produce anul acesta de 17.600 miliarde de dolari, în timp ce SUA va produce de 17.400 miliarde de dolari.

Iar diferenţa va continua să se adâncească. Potrivit previziunilor FMI, China va atinge un PIB real de 26.800 de miliarde de dolari în 2019 faţă de 22.000 de miliarde în cazul SUA.

„Să fie foarte clar: este un cutremur geopolitic”, avertizează Brett Arends, care mai notează că în 2012, când a scris prima dată despre aceste cifre, FMI-ul a încercat că pună la îndoială importanţa datelor calculate pe baza Parităţii Puterii de Cumpărare. El spune că nu este în interesul FMI-ului ca Occidentul să înceapă să se concentreze prea mult pe dimensiunile puterii Chinei. Dar, adaugă el, cifrele vin de la FMI, nu le-a produs el.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO