Business Internaţional

Este oficial: România va achiziţiona rachete Patriot de la americani. În noiembrie începem să dăm banii

Este oficial: România va achiziţiona rachete Patriot de...

Autor: Liviu Dadacus

26.07.2017, 13:27 454

„Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între Guvernul României şi Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziţia acestui sistem şi apreciem că dacă lucrurile merg aşa cum sunt planificate undeva la sfârşitul lunii octombrie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziţii necesare înzestrării militare”, a anunţat Ţuţuianu.

El a spus că România nu are în vedere o altă ofertă şi că îşi canalizează energiile pentru achiziţia sistemului de rachete Patriot.

„Demersul de a obţine un accept de la Departamentul de stat este al ministerului Apărării. Aprobarea primită de la Deparatmentul de Stat ne-a fost comunicată. Am făcut evaluările necesare şi ţinem cont de toate lucrurile care urmăresc mai mult securitate naţională. Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe condiţiile de natură financiară şi condiţiile legate de capabilitţile tehnice complete”, a mai spus Ţuţuianu.

El a spus că un prim sistem de rachete Patriot va ajunge în România anul viitor.

„Mai departe, contractul va avea o eşalonare în timp şi pe partea de intrări de componente, şi pe partea financiară. Implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislaţia incidentă din SUA, şi cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege – textul e gata – apoi merge la Cameră, la Senat, la promulgare, de acolo să ajungem la semnare şi o plată în acest an”, a spus Ţuţuianu.

El a precizat că aceste achiziţii se fac în interesul asigurării nevoii de securitate a României, dar şi respectării angajamentelor guvernamentale asumate în relaţia cu structurile NATO.

„Vom urmări achiziţia unor echipamente moderne, care să satisfacă pe deplin nevoile de securitate. Programul Patriot are şi o componentă de comuniune a tuturor ţărilor implicate şi suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie a unor componente ale acestui sistem atât pentru nevoile noastre, cât şi pentru export, însă suntem prea devreme pentru a intra în detalii”, a menţionat ministrul Apărării.

Ţuţuianu a precizat că această opţiune pentru rachetele Patriot are la bază parteneriatul SUA-România, care are 20 de ani de la momentul semnării, dar şi faptul că SUA sunt principalul garant de securitate al României.

„Riscurile şi ameninţările în spaţiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică şi medie sunt în mare parte depăşite fizic şi moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producţie sovietică şi resursele de funcţionare tehnică sunt spre limita maximă cu posibilităţi reduse şi nesustenabile de modernizare. Opţiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot în cea mai modernă configuraţie. Luăm cea mai modernă configuraţie, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani”, a spus Ţuţuianu.

El a menţionat că România se alătură în acest fel altor cinci ţări NATO care deţin sisteme Patriot - SUA, Germania, Spania, Grecia şi Olanda - într-un efort comun menit să îmbunătăţească securitatea europeană, şi a arătat că şi Polonia a depus cerere pentru achiziţionarea aceloraşi sisteme şi se află în negocieri.

„Intenţia noastră este ca producătorul sistemului să colaboreze cu industria de specialitate din România pentru identificarea furnizorilor locali potriviţi şi să lucreze cu aceste structuri din industria naţională de apărare, cu companii româneşti pentru a le ajuta să-şi dezvolte capabilităţile necesare de producţie şi suport pentru Patriot”, a mai spus Ţuţuianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO