Business Internaţional

Este oficial: Prima ţară din lume care impune amenzi de peste 120.000 de dolari şi pedepse de până la şase ani de închisoare pentru răspândirea de ştiri false

Este oficial: Prima ţară din lume care impune amenzi de...

Autor: Alex Ciutacu

07.04.2018, 20:07 1828

Malaezia a aprobat o nouă lege săptămâna aceasta prin care cetăţenii care răspândesc informaţii false prin intermediul conturilor de social media sau a publicaţiilor la care lucrează, dacă este cazul, pot primi amenzi de 123.000 de dolari şi o posibilă condamnare la şase ani de închisoare, potrivit The Verge.

Legea anti-fake news, propusă de prim-ministrul Najib Razak, a trecut de Parlament astăzi în ciuda oponenţilor care au criticat propunerea, susţinând că ar putea afecta libera exprimare şi  că este utilizată pentru a cenzura implicarea prim-ministrului într-un scandal de miliarde de dolari.

Propunerea legislativă presupunea 10 ani de închisoare ca pedeapsă, însă guvernul a temperat versiunea finală la şase ani, potrivit Reuters.

Cazurile de fake news vor fi gestionate de un tribunal independent. Cei care încalcă legea pot fi chiar şi din afara Malaeziei, atâta timp cât scriu despre această ţară sau oamenii din ea.

Legea din Malaezia defineşte acum ştirile false drept „ştiri, informaţii, date şi rapoarte care sunt cu totul sau doar în parte false”. Termenul de ştiri acoperă atât texte cât şi conţinut video sau audio.

Malaezia este prima ţară din lume care implementează pedepse grave pentru răspândirea de ştiri false. La nivel global, majoritatea statelor încearcă să creeze un cadru legislativ pentru a gestiona aceste situaţii. Anul trecut, Germania a introdus un plan prin care amendează platformele de social media care nu şterg conţinuturile ce promovează discursul urii.

Organele de reglementare din Filipine dezbat cum să gestioneze problema fake news în propria ţară, dar în februarie acestea susţineau că interzicerea acestora ar fi „neconstituţională”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO