Business Internaţional

Este energia solara profitabila?

18.02.2008, 22:18 32

Proiectele din sectorul energiei solare sunt foarte derutante pentru investitori, care trebuie sa puna in balanta pe de-o parte un posibil esec asemanator celui dotcom din 2000, pe de alta sprijinul oferit de Europa, care ocupa o treime din piata de profil, scrie International Herald Tribune.
Industria producatoare de energie solara utilizeaza aceeasi materie prima ca si industria producatoare de semiconductori si anume siliconul. Din acest motiv, unii analisti sustin ca exista riscul unei evolutii ascensiune-declin asemanatoare celei din 2000, cand criza dotcom a dus la reducerea drastica a cererii de cipuri electronice.
Anul trecut, actiunile companiilor producatoare de energie solara au crescut semnificativ, dar in ianuarie multe din acestea au suferit pierderi. Renewable Energy, cu sediul in Oslo, a avut cea mai grava cadere, actiunile atingand jumatate din valoarea lor maxima.
Astfel de situatii reflecta instabilitatea afacerilor cu energie solara. Profiturile mari combinate cu conditii putine de patrundere pe piata au atras tot mai multi producatori chinezi, dar previziunile unei supraaglomerari a pietei au inceput sa divizeze opiniile investitorilor.
"Sursele de energie alternativa si energia solara reprezinta o oportunitate extraordinara de crestere care se va transforma intr-un fenomen de lunga durata", a declarat Gunnar Miller, director adjunct pe cercetare globala la Allianz Global Investors. "O sa fie o situatie asemanatoare cu extinderea televizoarelor cu ecran plat, calculatoarelor personale si a telefoanelor mobile", a mai spus el. Miller a adaugat ca unele companii sunt supraevaluate.
Thiemo Lang, senior portfolio manager la Sustainable Asset Management, a profitat de oportunitatea scaderii bruste a preturilor actiunilor companiilor din sectorul energiei solare si a cumparat cat mai multe.
El a declarat ca se asteapta la o crestere a cererii care va depasi oferta disponibila in urmatorii ani datorita sprijinului guvernamental si cotei de piata la nivel mondial.
Guvernele ofera subventii producatorilor de energie solara privind aceasta industrie ca o forma de combatere a incalzirii globale, ceea ce, in tari ca Germania, de exemplu, ajuta la dezvoltarea industriei.
Aceste subventii au imbogatit companii cum ar fi Suntech si LDK din China, sau SolarWorld din Germania, care este cea mai mare piata de energie solara din lume.
Dupa introducerea noilor subventii, cele mai dezvoltate piete in domeniu sunt Coreea de Sud, Spania, Franta, Italia si Grecia. Aceste noi piete sunt insa prea mici pentru a creste in ritmul impus de cererea actuala, mai ales in cazul unui declin al consumului, a afirmat un analist care prevede o saturare a pietei siliconului pana la finalul anului, urmata de o perioada de consolidare dupa care se va trece la productia in masa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO