Business Internaţional

Est vs Vest: Câştigători şi perdanţi în economia COVID-19

Est vs Vest: Câştigători şi perdanţi în economia...

Autor: Catalina Apostoiu

13.10.2020, 00:05 693

Abordările diferite faţă de pandemie duc acum la divergenţe dramatice la nivel economic, China, Taiwan şi alte economii din regiunea Asia-Pacific fiind pe cale să înregistreze creştere în 2020, în timp ce alte ţări suferă scăderi severe, scrie Financial Times.

Pentru Remigio Brunelli, managing director în China pen­tru grupul italian de articole sportice Tecnica, coronavirusul pare aproape o amintire de coşmar pe măsură ce viaţa din Beij­ing revine la normal, iar consumatorii îşi recapătă încrederea.

Diferenţa dintre Europa şi China este palpabilă, spune acesta. „Nesiguranţa este încă ridicată în vechiul continent, şi nu ne aşteptăm ca situaţia să se schimbe mai devreme de 6 sau 12 luni cel puţin. În Asia, pe de altă parte, şi în special în China, există încredere“.

O întrebare importantă pentru 2021 este dacă Asia de Est, care depinde în mod tradiţional de clienţi din Europa şi America de Nord pentru creştere, va deveni o sursă de cerere pentru restul economiei mondiale.

Deşi Europa a înregistrat o revenire puternică în T3, procesul a început să piardă din avânt odată cu reluarea creşterii îmbolnăvirilor. Deşi capitalele europene nu vor să reintroducă măsuri de carantină la nivel naţionali ca în martie, acestea vizează restricţii pentru sectoarele ospita­lităţii, divertismentului şi de travel.

Ţările din regiunea Asia-Pacific au adus coronavirusul sub control la niveluri mai scăzute şi apoi au menţinut restricţii mai stricte pentru a evita o reluare a creşterii cazurilor. În timp ce Europa s-a bucurat de vacanţa de vară, Asia a ţinut pe hold călătoriile internaţionale.

„Unde au existat politici de controlare a virusului, oamenii au revenit mai rapid la normal“, arată Frederic Neumann, de la HSBC.

Pe lângă faptul că au evitat impactul asupra cererii interne generat de teama continuă de coronavirus, hub-urile de producţie din Asia au beneficiat de o reorientare către consumul de bunuri în loc de servicii. Economiile industriale ale Germaniei şi nordul Italiei se bucură de asemenea de acest trend.

Cu Europa şi America de Nord furnizând cash pentru muncitorii aflaţi în şomaj tehnic, economiile asiatice sunt cele care pot acoperi cererea acestora de bunuri. Astfel, apar două mari probleme.

Mai întâi, succesul Asiei depinde de găsirea unui vaccin eficient, în caz contrar populaţiile acesteia rămânând vulnerabile. În al doilea rând, nu este clar de unde va veni cererea pentru susţinerea redresării economiei mondiale în 2021 şi mai târziu. Deşi economiile asiatice au funcţionat în continuare, acestea suferă în continuare de pe urma închiderii turismului şi depind de cererea mondială de bunuri.

Cu stimulentele americane sub semnul întrebării, producătorii asiatici ar putea începe să sufere de pe urma unei recesiuni mai convenţional. Pentru Brunelli, însă, China reprezintă în continuare un pariu mai bun decât Europa.

„Nesiguranţa din Europa este în principal legată de răspândirea pandemiei“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO