Business Internaţional

Eşecul Cyberpunk 2077: Averile fondatorilor dezvoltatorului polonez de jocuri video CD Projekt au scăzut cu 1 miliard de dolari, după ce acţiunile gigantului au scăzut cu aproape 30% într-o săptămână

Eşecul Cyberpunk 2077: Averile fondatorilor...

Autor: Alex Ciutacu

15.12.2020, 16:54 6130

Multiplele erori tehnice ale mult-aşteptatului joc video Cyberpunk 2077 au dus la o scădere cumulată de 1 miliard de dolari în averile fondatorilor companiei poloneze CD Projekt, dezvoltatorul jocului Cyberpunk 2077, potrivit Bloomberg.

Mai important poate decât scăderea acţiunilor cu aproape 30% într-o săptămână sau decât scăderea averilor fondatorilor este lovitura de imagine pe care a primit-o CD Projekt, unul dintre cele mai respectate studiouri de dezvoltare de jocuri video din Europa.

Acţiunile companiei poloneze CD Projekt au scăzut cu aproape o treime în ultimele şase zile, în contextul în care utilizatorii s-au confruntat cu foarte multe erori în jocul pe care îl aşteptau de mai bine de un an de zile. Pentru povestea din Cyberpunk 2077, polonezii au colaborat cu actorul Keanu Reeves.

Impactul a fost atât de mare încât CD Projekt şi-a cerut scuze public şi a oferit banii înapoi celor care se confruntă cu erori majore.

Povestea tinerilor care s-au lăsat de facultate şi au fondat unul dintre cele mai mari studiouri de jocuri video din Europa a inspirat alţi tineri din Polonia să lanseze astfel de companii şi să inunde bursa din Varşovia cu listări din acest sector. Printre cele mai cunoscute jocuri lansate de CD Projekt se numără seria The Witcher.

Fondatorii companiei sunt Marcin Iwinski, Piotr Nielubowicz, Michal Kicinski şi Adam Kicinski, iar aceştia deţin împreună 34% din CD Projekt, reprezentând circa 3 miliarde de dolari la valoarea de piaţă de astăzi.

Tinerii au ajuns printre cei mai bogaţi polonezi datorită succesului de care s-a bucurat CD Projekt, însă acum trebuie să salveze reputaţia studioului şi să demonstreze că Cyberpunk 2077 se poate juca şi pe console mai vechi, în contextul în care numărul posesorilor de console de ultimă generaţie – pe care jocul rulează cu mai puţine erori – este mult mai mic.

„Va lăsa o cicatrice imensă atât pe reputaţia studioului, cât şi pe cea a managementului. În doar câteva zile, CD Projekt a trecut de la cel mai iubit studio la unul dintre cele pe care utilizatorii le urăsc. Restaurarea încrederii nu este imposibilă, dar va fi nevoie de timp şi effort”, a declarat Tomasz Rodak, analist în cadrul BOS Bank.

Analiştii consideră că rapiditatea cu care CD Projket va rezolva erorile este crucială pentru veniturile companiei.

Cele mai grave erori sunt întâlnite în cazul generaţiei anterioare de console, cum ar fi cazul PlayStation 4, deţinută de Sony, sau Xbox One, deţinută de Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO