Business Internaţional

Erdogan riscă să se afunde în războiul civil din Siria. În plus, acesta şi i-ar putea pune în cap şi pe greci

Erdogan riscă să se afunde în războiul civil din...

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2020, 00:05 1871

Termenul limită decis de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru retragerea forţelor regimului sirian din părţi ale provinciei devastate de război Idlib, sfârşitul lunii februarie, riscă să tragă Turcia şi mai adânc în războiul civil de nouă ani din ţara vecină, scrie Financial Times.

Peste 10 soldaţi turci au fost ucişi în provincia siriană Idlib în ultimele săptămâni în condiţiile în care forţe loiale preşedintelui Bashar al-Assad şi-au intensificat eforturile de recucerire a enclavei deţinute de rebeli.

Erdogan a reacţionat ordonând atacuri retal­iatorii. Pre­şe­din­tele turc are puţine opţiuni bune în condiţiile în care pu­ne în balanţă riscurile unui conflict în creştere cu Siria şi Rusia şi im­perativul po­litic de a evita accep­ta­rea unui nou val de re­fu­gi­­aţi.

Erdogan are multiple obiective în războiul civil de aproape un deceniu, iar unele dintre ele se bat cap în cap. După ani de luptă, acesta doreşte în conti­nuare să susţină ce a mai rămas din opoziţia siriană, dar vrea în acelaşi timp să limiteze autonomia gru­purilor kurde care guver­nează mare parte a nord-estului Siriei, considerate o ameninţare la adresa securităţii naţionale de către Ankara.

Prioritatea numărul unu a turcilor este preîntâmpinarea unui nou val de refugiaţi.

Turcia găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni, iar ne­mulţumirea publică în creştere l-a obligat pe Erdogan să declare că ţara sa nu mai poate accepta un nou val. Luna trecută, Erdogan a emis avertizări din ce în ce mai vocale pentru Moscova şi Damasc că acordul de la Soci, un armistiţiu mediat de Turcia şi Rusia în 2018, se prăbuşeşte.

Turcia vrea ca Siria să renunţe la teritoriul nou câştigat şi să se retragă către graniţele stabilite la Soci. Rusia respinge însă această idee.

După ce au privit cu nelinişte cum Turcia, membră NATO, se apropie de Moscova, au simţit oportunitatea legată de neînţelegerile dintre turci şi ruşi, dar Erdogan a declarat recent că promisiunile de susţinere venite din partea americanilor nu s-au materializat.

Partidele de opoziţie din Turcia critică dur politica lui Erdogan privind Siria şi asemeni Rusiei, vor ca Ankara să recunoască regimul Assad. Pe de altă parte, Erdogan resimte presiunea ultranaţionalistului Devlet Bahceli, partenerul său de coaliţie, care-i cere acestuia să-şi înăsprească poziţia cu privire la Moscova şi Damasc.

În condiţiile apropierii termenului limită, ar putea avea loc un asalt mai puternic din partea Turciei, dar Erdogan speră de asemenea să organizeze un summit cu Rusia şi Iranul săptămâna viitoare.

Unii spun că Erdogan va ceda dacă nu va primi sprijin din partea americanilor, în timp ce alţii avertizează că Turcia este dispusă să rişte o escaladare.

În acelaşi timp, Erdogan riscă să-şi pună şi grecii în cap. Aproximativ 13 avioane de luptă turceşti au violat spaţiul aerian grec de 30 de ori la începutul săptămânii, potrivit EUObserver. Două avioane turceşti F-16 au încălcat de asemenea spaţiul aerian grecesc de două ori, în ceea ce devine un eveniment din ce în ce mai frecvent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO