Business Internaţional

Erdogan revine la vechile obiceiuri, speriind investitorii şi spulberând speranţele într-o normalitate a politicii monetare din Turcia

Erdogan revine la vechile obiceiuri, speriind...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2021, 20:41 539

Când Turcia a majorat recent dobânzile peste aşteptările pieţelor, investitorii au salutat decizia guvernatorului Naci Agbal, perce­pută ca o nouă dovadă că acesta este dispus şi capabil să urmeze o politică monetară convenţională, scrie Financial Times.

La scurt timp după aceea, Agbal şi-a pierdut slujba, al treilea guvernator pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a demis în mai puţin de doi ani. Acţiunile şi obligaţiunile turceşti au scăzut puternic, iar lira turcească a pierdut peste 17%. Decizia şoc anunţată în weekend i-a luat prin surprindere pe investitori, care speraseră că desemnarea lui Agbal cu patru luni în urmă înseamnă că Erdogan este gata să cedeze un grad de autonomie băncii centrale.

Acum, analiştii avertizează cu privire la riscul unei noi crize monetare într-un moment delicat pentru pieţele emergente şi se tem că Erdogan, care critică de multă vreme dobânzile ridicate, va reveni la vechile obiceiuri.

Sahap Kavcioglu, care l-a înlocuit pe Agbal, a declarat că instrumentele de politică monetară vor „continua să fie folosite într-un mod eficient pentru atingerea obiectivului fundamental al unui declin permanent al inflaţiei“. Însă acesta, un profesor puţin cunoscut în domeniul bancar, împărtăşeşte opinia neconvenţională a preşe-dintelui că dobânzile ridicate pro­voacă inflaţie.

Erdogan a pus presiune pe mai mulţi guvernatori ai băncii centrale să menţină dobânzile sub control chiar în condiţiile în care lira volatilă s-a depreciat, iar rezervele valutare ale băncii centrale s-au diminuat puternic. Se estimează că banca a cheltuit 100 mld. dolari pe intervenţii menite să stăvilească plonjonul lirei începând cu 2018, ultima dată când politicile lui Erdogan au generat o panică monetară.

Însă, când lira a pierdut până la 30% din valoare în raport cu dolarul anul trecut, alimentând puternic inflaţia, preşedintele a părut să accepte nevoia de schimbare.

Acesta l-a desemnat pe Agbal, un respectat fost ministru de finanţe, la şefia băncii centrale în noiembrie, la scurt timp după demisia lui Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan şi ministru de finanţe, criticiat pentru modul de gestionare a economiei.

Bulent Gultekin, fost guvernator al băncii centrale turceşti, în prezent profesor la Wharton School, arată că demiterea lui Agbal este ultimul exemplu al stilului autoritar de conducere al lui Erdogan.

Într-un mesaj de adio adresat colegilor, Agbal şi-a apărat acţiunile, adăugând că speră ca într-o zi ţara sa să ajungă la stabilitate financiară şi economică.

Ministrul turc al trezoreriei şi finanţelor Lutfi Elvan a declarat la începutul săptămânii că Turcia va menţine un regim valutar liberal, iar guvernul va continua să prioritizeze stabilitatea preţurilor, iar politicile fiscale vor susţine autoritatea monetară în eforturile sale de a ţine inflaţia sub control, potrivit Bloomberg. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO