Business Internaţional

Erdogan în Bloomberg: Vestul ar trebui să ajute Turcia să pună capăt războiului civil din Siria

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2021, 00:00 141

În această perioadă, anul trecut, armata Turciei a lovit poziţiile regimului sirian pentru a opri un atac asupra Idlib, ultima cetate a opoziţiei, şi pentru a preveni strămutarea sau uciderea unor persoane nevinovate. Pe parcursul a opt zile, am salvat milioane de vieţi, scrie preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan într-un îndemn publicat de Bloomberg.

Ţările care au cântat laude Turciei la acea vreme au uitat rapid de criza umanitară din Siria, parţial din cauza pandemiei. Războiul civil a revenit în ştirile de ieri - până la următoarea criză de conştiinţă a Occidentului. Acum, pe măsură ce discuţiile despre democraţie, libertate şi drepturile omului sunt din nou la modă, acţiunile de umanitate din Siria vor fi măsura finală a sincerităţii noastre. Cred că restabilirea păcii şi a stabilităţii în regiune depinde de un sprijin occidental autentic şi puternic pentru Turcia.

La cea de-a 10-a aniversare a revoltei siriene, ar trebui să ne amintim de sutele de mii de oameni ucişi şi torturaţi şi de milioanele de oameni strămutaţi - toate pentru că cereau democraţie, libertate şi drepturile omului. Eforturile făcute de regimul lui Bashar al-Assad şi susţinătorii săi pentru a zdrobi acele cereri legitime au dus la rezultate teribile, inclusiv terorism şi migraţie ilegală. Multe ţări s-au implicat în disputa siriană, din diverse motive sau cu diverse scuze, dar au ratat punctul de origine al tragediei. În cele din urmă, una dintre cele mai importante ţări din Orientul Mijlociu a fost abandonată pe fondul unui masacru aparent nesfârşit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO