Business Internaţional

Erdogan avertizează: Noi crize ar putea izbucni după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul

Erdogan avertizează: Noi crize ar putea izbucni după...

Autor: Marian Avram

09.05.2018, 14:01 231

Liderul de la Ankara a precizat că retragerea Statelor Unite din acordul nuclear va produce efecte nu doar asupra regiuni, ci asupra întregii lumi.

”Retragerea din acest acord nu va avea un impact doar asupra regiunii, ci şi asupra întregii lumi. Nu aşa funcţionează mecanismele internaţionale. Convenţiile şi tratatele internaţionale nu pot fi anulate după bunul plac. Trebuie respectat orice acord pe care îl semnezi”, a declarat Erodgan, făcând referire la decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Preşedintele Turciei a adăugat că Statele Unite ar putea avea nişte avantaje pe termen scurt după retragerea din acordul nuclear, în mod special ca urmare a creşterii preţului la petrol, însă ”multe dintre statele sărace vor fi lovite foarte puternic”.

”Nu avem nevoie de o nouă criză în regiune. Statele Unite sunt cele care vor avea cel mai mult de pierdut. Iranul nu va compromite niciodată acordul şi se va supune acestuia până la sfârşit”, a mai spus Erdogan.

Trump a anunţat marţi seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015, adăugând că SUA vor reactiva sancţiunile contra Iranului.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO