Business Internaţional

Era supremaţiei dolarului este în pericol. Puterea dolarului a fost o caracteristică a celei mai mari părţi din ultimul deceniu

Era supremaţiei dolarului este în pericol. Puterea...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.07.2020, 00:06 1931

Deprecierea dolarului ameninţă să pună capăt tendinţei de creştere pe care moneda americană o are de aproape un deceniu faţă de celelalte monede importante în comerţul mondial.

Indicele dolarului ponderat în comerţ al Deutsche Bank - un indicator al puterii monedei americane faţă de valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA - a scăzut, testând tendinţa pozitivă observabilă din 2011, o perturbare ce poate fi un semnal important pentru cei care pariază contra dolarului. Indicele a scăzut cu peste 1% în această lună pe fondul slăbirii cererii pentru active-adăpost, al unei creşteri continue a activelor cu risc ridicat şi al unei schimbări de sentiment în favoarea unor monede precum euro şi yuanul.

Puterea dolarului a fost o caracteristică a celei mai mari părţi din ultimul deceniu. Coşul valutar ponderat la comerţ a ur­cat cu peste 40% de la nivelul minim din 2011 până la cel mai recent maxim, atins în martie, când temerile privind şo­cu­rile produse de coronavirus erau la cel mai ridicat nivel. Cu toa­te acestea, un cor din ce în ce mai mare de comentatori vor­beşte despre declinul monedei în condiţiile în care eco­nomia globală se chinuie să se redreseze.

„Probabil că veţi vedea o situaţie în care zona euro şi Asia vor putea să se redeschidă şi îşi redeschid economiile într-un ritm mai rapid decât vedem în SUA“, a declarat Peter Kinsella, şef de strategie valutară la Union Bancaire Privee.

„În mod normal, descoperim că dolarul tinde să slăbească în perioadele de redresare economică globală.“

Indicele ICE U.S. Dollar - un alt indicator al puterii monedei americane - este de aşteptat să coboare cu aproximativ 2%, până la 94,1 puncte, până în al doilea trimestru al anului viitor, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg printre analişti. Ieri, indicele se situa la nivelul de 96 de puncte.

„Îmbunătăţirea tendinţelor economice interne în zona euro şi China, precum şi convingerea noastră tot mai puternică în ceea ce priveşte slăbiciunea structurală a dolarului de-a lungul timpului ne întăresc părerea că dolarul este în măsură să slăbească în raport cu aceste monede majore“, le-a scris clienţilor strategul Zach Pandl de la Goldman Sachs Group. Indicele ponderat la comerţ al dolarului s-a stabilizat joi cu puţin deasupra tendinţei pe termen lung după ce o scădere a acţiunilor chineze a provocat scăderea activelor cu risc la nivel global, amintind investitorilor statutul de refugiu al monedei. „Dolarul rămâne un refugiu sigur“, a spus strategul de la Credit Agricole Valentin Marinov. „O revenire a aversiunii la risc mai târziu, pe fondul îngrijorărilor privind creşterea globală, amplificarea tensiunilor geopolitice dintre SUA şi China, precum şi alţi factori declanşatori ca un acord de Brexit fără comerţ liber ar putea accentua atractivitatea monedei americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO