Business Internaţional

Enron scoate tablouri la licitatie ca sa mai scada din datorii

22.04.2003, 00:00 17

Lucrari de arta moderna si fotografii de valoare, care in trecut impodobeau birourile gigantului energetic falimentar Enron, vor fi scoase la licitatie pentru a strange fonduri care sa mai reduca din datoriile fabuloase ale companiei.
Se estimeaza ca prin licitatie se vor strange intre 1,3 si 1,8 milioane dolari, prin vanzarea a zece obiecte de arta achizitionate de Enron in 2000 si 2001, pentru 4 milioane de dolari. Fondurile care vor fi stranse sunt insa nesemnificative fata de datoriile de circa 4 miliarde de dolari ale gigantului falimentar.
Lucrarile care vor fi scoase la licitatie au fost selectionate de un comitet condus de Lea Falstow, sotia fostului director financiar de la Enron Andrew Falstow, acuzat de frauda. Obiectele de valoare au fost achizitionate cu putin inainte de colapsul companiei cauzat de umflarea profiturilor declarate. Desi comitetul pentru arta din cadrul Enron avea la dispozitie un buget de 20 de milioane de dolari, acesta a reusit sa cheltuiasca doar 4 milioane de dolari pana ce compania a intrat in faliment.
Vanatorii de suveniruri provenite de la Enron s-au inghesuit pana acum la alte licitatii care au valorificat obiecte din cadrul companiei falimentare. In septembrie 2002, celebrul insemn gigantic de neon cu emblema E de la sediul central Enron din Houston a fost vandut pentru 44.000$, iar televizoare a caror pret de magazin era de 250$ au fost vandute la licitatie cu 800$.
 "Creditorii nostri ar trebui sa fie incantati", a declarat atunci purtatoarea de cuvant de la Enron, Karen Denne. Ramane de vazut daca creditorii Enron vor fi la fel de incantati de recuperarea a mai putin de jumatate a celor 4 milioane cheltuiti pe opere de arta in ultimele luni ale corporatiei falimentare.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO