Business Internaţional

Energia dă puterea: În jocul puterilor din Marea Neagră, Turcia se mişcă prudent deoarece depinde de Rusia, care-i vinde jumătate din gazele consumate şi-i construieşte prima centrală nucleară

Autor: Bogdan Cojocaru

13.04.2014, 19:48 1016

Turcia a caracterizat ca “ciudată” acuzaţia Rusiei că a permis de mai multe ori ca nave de război americane să staţioneze mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre încălcând astfel convenţia de la Montreux. Turcia susţine că doar o navă - USS Taylor - a staţionat mai mult decât era permis deoarece nu s-a putut deplasa şi a necesitat reparaţii într-un port turcesc. Convenţia de la Montreux este în vigoare din 1936 şi reglementează trecerea navelor de război aparţinând statelor străine de Marea Neagră prin strâmtorile turceşti Bosfor şi Dardanele. USS Taylor a patrulat în timpul olimpiadei de la Soci.

Chiar URSS a atacat acest tratat, de mai multe ori, pentru a înlătura limitele privind mişcările flotei sovietice de la Marea Neagră.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin i-a avertizat pe liderii ţărilor europene care cumpără gaze naturale ruseşti că există posibilitatea ca furnizarea de gaze ruseşti către Ucraina să fie întreruptă deoarece ucrainenii nu şi-au achitat nota de plată către Gazprom.

În acest context, ministrul turc al energiei Taner Yildiz a ieşit la rampă asigurând că Rusia şi Turcia au relaţii strategice şi cu rădăcini adânci care nu pot fi afectate de criza din Ucraina şi de niciun alt incident. Rusia asigură jumătate din necesarul de gaze naturale al Turciei.
 

Turcii vor mai multe gaze de la ruşi

„Relaţiile turco-ruse n-ar trebui să aibă nicio problemă care să rezulte din criza din Ucraina în privinţa acordurilor legate de gazele naturale. Avem interese reciproce. Sper că Rusia şi UE vor găsi o soluţie la criza din Ucraina. Turcia nu are nicio intenţie să asigure sprijin financiar Ucrainei“, a spus ministrul citat de Daily Sabah.

Tot el a amintit că Ankara a cerut Rusiei să ia în considerare majorarea livrărilor prin gazoductul Blue Stream, care alimentează Turcia cu gaze ruseşti, şi că speră la preţuri mai mici.

Turcia, un stat membru al NATO, nu recunoaşte rezultatul referendumului din Crimeea, folosit de Rusia ca pretext să anexeze fostul teritoriu ucrainean. Turcia se teme de viitorul minorităţii tătare din Crimeea, deportaţi în masă în anii ’40, când Rusia era condusă de Stalin. Peninsula a făcut parte din Imperiul Otoman până cânda fost cucerită de Rusia la sfârşitul secolului XVIII. În pofida acestor temeri, retorica Ankarei legată de invazia rusească din Ucraina s-a axat pe mesajul că integritatea teritorială a Ucrainei trebuie respectată.

În mod clar Turcia este reticentă să ia o atitudine mai agresivă în criza ucraineană, remarcă jurnalista Lamiya Adilgizi, colaborator al publicaţiei turceşti de limbă engleză Today’s Zaman.

Cele două ţări au relaţii comerciale de 40 de miliarde de dolari pe an. Alte domenii vitale de cooperare economică variază de la fluxul în creştere de turişti ruşi care vin să viziteze plajele de la Marea Egee la investiţii în sectorul construcţiilor. Relaţiile eco­nomice dintre cele două ţări sunt caracterizate de proiecte mari de investiţii. Companiile turceşti de construcţii s-au implicat în dezvoltarea infrastructurii pentru Jocurile Olimpice de la Soci. În 2013, investitorii ruşi au adus în Turcia 843 mi­lioane de dolari.

În 2011, compania rusească de energie Rosatom a semnat un acord pentru cons­truirea şi administrarea a patru reactoare nucleare în Turcia, prima centrală nucleară a acestei ţări. Unitatea ar urma să fie pe deplin operaţională în 2023, când republica turcă aniversează 100 de ani de existenţă.

Turcia a primit recent 1,4 miliarde de dolari de la Rusia pentru dezvoltarea acestui proiect care va costa 20 de miliarde de dolari.

În timpul acţiunilor ruseşti din Crimeea, presa a indicat că Turcia ar putea interveni acolo. Astfel, guvernul i-ar fi promis lui Mustafa Abdulcemil Kirmoglu, fostul preşedinte al Adunării Tătarilor Crimeeni, că Turcia „se va implica” dacă tătarii vor fi ameninţaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO