Business Internaţional

Endesa, ultima mare miza din sectorul energetic european

Endesa, ultima mare miza din sectorul energetic european

Gigantul energetic E.ON incearca inca din luna februarie preluarea companiei spaniole Endesa

16.10.2006, 17:38 32

Companiile energetice europene prefera sa-si mareasca cota de piata prin achizitii si nu organic, prin atragerea de noi clienti.
Oferta de 37,1 milioane de euro (47 mil. $) va crea cea mai mare companie de utilitati dupa valoarea de piata, pozitionand E.ON deasupra rivalilor de la Electricite de France, Enel si RWE.
Actiunile EDP-Energias din Portugalia au crescut cu 8,2% dupa oferta imbunatatita a E.ON iar Iberdrola, cea de-a doua companie de utilitati din Spania, a castigat 9,4% datorita speculatiilor conform carora ar fi vizata de grupurile mari pentru achizitie, relateaza Bloomberg.
Companiile de utilitati europene au alocat 184 de milioane de dolari anul trecut pentru achizitii pentru a se intari inainte de liberalizarea pietei energetice europene. Endesa, compania de electricitate numarul unu din Spania, este cel mai mare "premiu" ramas. "Atentia investitorilor se indreapta acum catre companiile de electricitate daneze Essent si Nuon, dar si Hera din Italia", spune Neil Beddall, director de cercetare la Barclays Capital din Londra.
E.ON, cu sediul in Dusseldorf, a incercat preluarea Endesa inca din februarie, in ciuda rezistentei primului-ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero. Pe 26 septembrie, Comisia Europeana a cerut guvernului condus de Zapatero sa anuleze cele 19 conditii impuse afacerii, argumentand ca acestea incalcau regulile de fuziune impuse de Uniunea Europeana.
CEO-ul E.ON, Wulf Bernotat, spune ca o fuziune cu Endesa va aduce companiei mai mult de 50 de milioane de clienti si va ajuta la acoperirea cererii din Spania si America Latina, piete cu crestere mai ridicata decat cele din Germania.
Rata de utilizare a energiei in Spania creste mai rapid decat media Uniunii Europene pentru cel de-al 13-lea an consecutiv, potrivit datelor furnizate de Agentia Internationala a Energiei si de catre operatorul Red Electrica de Espana. Companiile din sectorul energetic spaniol asteapta ca veniturile sa creasca in momentul in care guvernul va liberaliza legislatia privind stabilirea tarifelor la energie.
Oferta initiala a E.ON pentru Endesa depaseste oferta facuta de Gas Natural, cu sediul in Barcelona si care este sustinuta de guvernul spaniol prin care s-ar fi creat cea de-a sasea companie de utilitati ca marime din Europa. E.ON a majorat oferta de preluare a Endesa de la 35 la 38 de euro pe actiune pentru a transmite un "semnal clar" cu privire la intentiile de a intra pe piata spaniola, a declarat Bernotat la o conferinta ce avut loc pe 27 septembrie.
"Aceasta este ultima sansa de a finaliza o afacere in Spania", spune Piers Hillier, sef al departamentului de investitii de capital la WestLB Asset Management din Londra, care administreaza un fond de 80 de miliarde de euro, inclusiv actiuni ale E.ON. "Din cand in cand avem momente de exuberanta irationala. Se pare ca acum avem una si in domeniul utilitatilor."
Indicele Companiilor de Utilitati Europene intocmit de Bloomberg a castigat 23 de procente anul acesta. Actiunile Endesa au crescut cu 52 de procente de la inceputul anului, ajungand la un pret de 33,80 euro. Printre cele 31 de companii ale caror titluri sunt folosite pentru a calcula indicele Bloomberg, in afara de Drax Group, care a crescut la 67% si de Iberdrola, care a avansat cu 54%, restul companiilor au avut evolutii mai putin bune.
Uniunea Europeana, care incearca sa doboare barierele si sa liberalizeze sectorul energetic in valoare de 250 mil. euro, ar putea modifica legislatia pentru a forta deschiderea pietelor. Comisarul pe probleme de competitie al Uniunii Europene, Neelie Kroes, a declarat ca organismele de reglementare ar putea cere companiilor energetice sa separe managementul producatorilor de cel al transportatorilor.
Incercarea E.ON de a intra pe piata spaniola a facut sa creasca si actiunile EDP, cea mai mare companie energetica a Portugaliei. Actiunile EDP au sarit cu 32 de procente anul acesta, ajungand la 3,44 euro la Lisabona.
"EDP este singura alternativa in Peninsula Iberica", spune Nicolas Rochon, manager ce administreaza 370 de milioane de euro pentru Financiere de Champlain in Paris, incluzand actiunile Iberdrola. "Ar putea fi cumparata de catre E.ON sau Electricite de France." "Companiilor de electricitate mai mari le este mai usor sa se extinda prin intermediul achizitiilor decat sa atraga noi clienti", spune Gregory Phelps, care administreaza 5 miliarde de euro investiti in companii de utilitati pentru John Hancock Advisers in Boston.
"Este mult mai simplu sa cresti cumparand companii", spune Phelps. "Cand esti o companie mare ai surse din care obtii castiguri in aproape orice domeniu si pe care poti sa le aduni rapid. Acest lucru este cu siguranta incurajator."
Pe piata redusa a Marii Britanii, Centrica si Scottish Power se afla printre companiile de utilitati care ar putea fi tinte de achizitie, spune Phelps. E.ON a urmarit Endesa dupa ce aceasta a licitat 11,3 milioane lire sterline (21,2 milioane dolari) pentru Scottish Power, suma pe care managementul companiei de la Glasgow a considerat-o prea mica.
Gaz de France, operator al celei mai mari retele de furnizare a gazelor din Europa, vizeaza fuziunea cu Suez, operator al celui mai mare furnizor de energie belgian. Prim-ministrul francez Dominique de Villepin a anuntat tranzactia pe 25 frebruarie, contracarand o eventuala oferta venita din partea companiei italiene Enel, cea mai mare companie de utilitati a Italiei.
"Toti aveam acelasi scop", a declarat Jean-Fran?ois Cirelli, CEO al Gaz de France. "Dupa ce am pierdut statutul de monopol trebuie sa-l construim iar in alta parte a Europei."
Directorul executiv al Enel, Fulvio Conti, a declarat ca-si indreapta atentia spre o posibila achizitie in Grecia sau Turcia.
EDF, fostul monopol din sectorul energetic al Frantei, apartinand in proportie de 87% statului, ramane interesat in a cumpara companii din Spania sau Belgia, chiar daca actiunile companiilor de utilitati spaniole cresc, dupa cum a declarat CEO-ul Pierre Gadonneix.
Purtatorul de cuvant al RWE, Barbara Woydtke, a refuzat sa comenteze planurile de extindere ale diviziei Esen in Germania.
Companiile de utilitati europene asteapta concluzia planului guvernului danez de a cere companiilor din acest sector detinute de stat, printre care Esset si Nuon, sa isi separe departamentele de productie si furnizare.
Parlamentul danez a programat o noua sedinta pe aceasta tema pe 31 octombrie, in urma careia se asteapta prezentarea dispozitiilor care se vor aplica acestor divizii. RWE, E.ON si EDF si-au exprimat deja intentia de a se extinde. Oferta E.ON a venit dupa ce antreprenorul spaniol Acciona a achizitionat un pachet de 10% din Endessa, avand posibilitatea de a-si aprecia participatia pana la 24,99%.
Pe 29 septembrie, Santander Central Hispano, cea mai mare banca a Spaniei, a informat autoritatile locale ca si ea are o participatie de 5% in Endessa, in numele Acciona.
Acitividades de Construcction&Servicios (ACS), cel mai mare antreprenor al Spaniei, a cumparat 6,3% din Iberdrola, un concurent al Union Fenosa, care se afla deja in portofoliul ACS. Se speculeaza ca ACS ar putea planifica fuziunea cu Fenosa, dand nastere celui mai mare furnizor de energie. ACS nu s-a decis inca in ceea ce priveste aceasta oportunitate, conform declaratiilor oficiale ale companiei.
"S-ar putea crea o presiune puternica asupra Spaniei pentru a contrabalansa aceasta problema", este de parere Andrea Schneller, managerul fondului de investitii EIC Energy Utility, care are participatii si la Iberdrola si E.ON. "Vom vedea o lupta stransa intre celelalte companii, mai ales intre Iberdrola si Union Fenosa. Pot sa-mi imginez chiar si o tripla fuziune cu Gas Natural", a adaugat el.
Iberdrola ar putea atrage in acelasi timp si companii ca Enel, considera Andrew Moulder, analist la Creditsights, Londra. "Ne apropiem cu certitudine de sfarsitul jocului", este de parere Daniel Broby, director de investitii al Bankinvest, Copenhaga, care administreaza circa 14 mld. $. "Intrebarea este daca E.ON ar trebui sa scada valoarea propriilor actiuni prin oferirea unor preturi mai mari", a continuat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO