Business Internaţional

Empire State Building isi pune haine noi

20.01.2005, 00:00 21



Este dificil sa modifici o cladire care este atat de faimoasa precum "The Empire State Building". Cu toate acestea, managerii care se ocupa de cladire au decis ca a sosit timpul sa innoiasca anumite caracteristici ale faimoasei atractii turisitce de pe 350 Fifth Avenue, astfel incat vizitele turistilor sa fie mai placute, relateaza The New York Times.



Toti sunt de acord ca privelistea pe care o ofera puntea de observare de la etajul 86 este uimitoare. Dar vizitatorii sunt tratati adesea nepotrivit, fortati fiind sa astepte la cozi intr-un loc inabusitor, pentru a se putea urca in lifturile care sa ii duca la ultimul etaj. Acest lucru se va schimba din primavara. Zonele de asteptare vor fi transformate, urmand sa fie introduse locuri de vanzare a biletelor si de securitate suplimentare.



Managerii au apelat la serviciile BRC Imagination Arts care are o experienta vasta in amenajarea parcurilor de distractie si a muzeelor, pentru a crea atractii turistice in cadrul cladirii.



Printre celelalte proiecte, s-a decis ca, incepand din primavara, turistii nu vor mai fi trimisi la subsol, ci vor lua un lift pana in zona de asteptare dotata cu aer conditionat de la etajul doi. Nu se pot face foarte multe lucruri pentru a mari capacitatea lifturilor de la etajul 80, asa ca turistii vor astepta in continuare, dar zona le va oferi divertisment prin prezentarea istoriei cladirii si a relatiilor ei cu celebritatile. Prin tehnologia de proiectare a imaginilor, turistii vor avea iluzia ca s-au intors in 1930 si asita la constructia ei. Etajul 80 este limita pana la care pot ajunge liftrile de mare viteza, aceasta fiind si cauza lungilor cozi care se formeaza.



Astfel, zona de asteptare va fi impartita intr-o serie de camere dotate cu ecrane cu plasma si alte dispozitive, care vor prezenta istoria faimoasei cladiri. "Aceste zone vor anima asteptarea turistilor", spune Bob Rogers, presedintele BRC.



In 2006 vor fi renovate si etajele 80 si 86, dar zona deschisa de la etajul 86 nu va suferi schimbari majore. Magazinul de suveniruri de la etajul 86 va fi mutat la nivelul 80.



Empire State Building a fost vizitata anul trecut de 3,6 milioane de turisti, numarul fiind in continua crestere. In ciuda cozilor, 75% dintre vizitatori considera turul o experienta pozitiva. Cladirea este detinuta de un parteneriat condus de Peter Malkin, presedintele Wien&Malkin.



BRC a mai realizat proiecte pentru Disney, General Motors si NASA. Pe langa imbunatatirea conditiilor pentru turisti, reproiectarea are drept scop separarea lor de cei 15.000 de oameni care lucreaza zilnic in cladire, in care exista birouri intinse pe 2,7 milioane de metri patrati.



Empire State Building este una dintre atractiile turistice principale din New York, dar reprezinta in acelasi timp un spatiu de afaceri. "Este ca si cum Statuia Libertatii s-ar afla pe acoperisul cladirii MetLife", spune Malkin. "Faptul ca in fiecare zi holurile cladirii sunt invadate de turisti ar putea fi in detrimentul inchirierii de spatii pentru birouri", crede unul din specialistii in imobiliare.



In ciuda importantei sale pentru afaceri, Empire State Building a fost totdeauna, mai presus de toate, o atractie turistica. Ea a fost pentru mult timp cea mai inalta cladire din lume, construita de John J. Raskob, un fost executiv de la General Motors, special pentru a depasi cladirea lui Walter P. Chrysler de pe strada 42.



Cladirea a fost terminata in numai un an si 45 de zile, inaugurarea avand loc pe 1 mai 1931. Din cauza perioadei de recesiune in care a fost data in folosinta, numarul chiriasilor era redus in zilele de inceput, ea fiind adesea numita "Empty State Building" (Cladirea Goala). Puntea de observare a reprezentat o sursa importanta de venit, situatie care nu s-a schimbat.



Cladirea a fost prezenta si in numeroase filme: King Kong, cel mai faimos dintre ele, "An Affair to Remember" sau "Sleepless in Seattle" (Nopti albe in Seattle).



In cazul in care vor reusi sa imbunatateasca experienta turistilor, oficialii cladirii spera sa creasca si pretul turului, care pentru adulti este cuprins intre 12 si 20 de dolari (9-15 euro). Se lucreaza si la realizarea unui tur VIP ai carui beneficiari pot trece peste cozi si pot vizita si observatorul nefolosit de la etajul 102.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO