Business Internaţional

Emisiile gazelor cu efect de seră din Uniunea Europeană continuă să scadă: Preţul dioxidului de carbon s-a redus cu 23 de euro/tonă de la începutul lunii martie până în prezent

Emisiile gazelor cu efect de seră din Uniunea Europeană...

Autor: Eduard Ivanovici

29.03.2020, 13:22 563

Toate ţările din Europa au înregistrat scăderi ale cererii de electricitate cuprinse între 2 şi 7% de la o săptămână la alta, în condiţiile în care măsurile de controlare a pandemiei continuă să fie aplicate pe aproape întreg teritoriul continentului, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă în probleme climatice Ember.

La acest capitol, Italia, Spania şi probabil Franţa au înregistrat scăderi mai mari decât orice altă ţară europeană, spune un analist din cadrul Ember.

Cererea de electricitate din Regatul Unit a înregistrat una dintre cele mai mici scăderi datorită măsurilor adoptate de guvern. Ulterior, prim-ministrul Boris Johnson a declarat starea de carantină pe tot teritoriul Marii Britanii.

 În Italia, cererea de electricitate a scăzut cu 20% în ultimele două săptămâni, putând să fie observată o reducere a cererii încă de pe 2 martie. Duminică, 22 martie, guvernul italian a anunţat o nouă serie de măsuri de controlare a virusului, ordonând închiderea fabricilor neesenţiale în perioada de criză cu care se confruntă ţara. În consecinţă, efectele resimţite de cererea de electricitate ar putea trece de 20%.

Un aspect pozitiv poate fi reprezentat de reducerea semnificativă a emisiilor de carbon. De exemplu, industria germană emite în prezent, în medie, 15 milioane de tone de dioxid de carbon mai puţin decât nivelurile normale, potrivit Euractiv. Deşi cerea consumatorilor rezidenţiali a rămas constantă, cea mai mare parte a cantiţăţii de carbon este folosită în industrie.

Preţul dioxidului de carbon a scăzut cu 15,45 euro/tonă la începutul săptămânii şi cu 23 de euro de la începutul lunii martie, iar cererea va fi în stare să recupereze teren în următoarele săptămâni, conform Ember.

Energia generată de cărbune trebuie să scadă în medie cu 11% pe an în următorul deceniu pentru a menţine încălzirea globală cu 1,5 grade celsius peste nivelurile înregistrate înainte de Revoluţia Industrială, reprezentând limita pe care oamenii de ştiinţă o recomandă pentru a evita impactul schimbărilor climatice.

În China, pandemia de coronavirus a dus la o scădere de 25% în ceea ce priveşte emisiile de carbon, potrivit The Guardian.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO