Business Internaţional

Emil Kiulev, proprietarul celui mai mare grup financiar din Bulgaria, a fost asasinat

27.10.2005, 19:55 31

Emil Kiulev, proprietarul celui mai mare grup de asigurari din Bulgaria, a fost asasinat ieri dimineata, a anuntat site-ul Novinite.com.

Kiulev detinea pachetul majoritar de actiuni al DZI Financial Group, care opereaza companiile de asigurari si de leasing, si DZI Bank, una din cele mai mari zece banci din Bulgaria. El a ocupat de asemenea fotoliul de presedinte al consiliului de directori din cadrul grupului financiar.

Incidentul s-a petrecut in Sofia la intersectia dintre bulevardele Dimitar Nestorov si Bulgaria. Asasinul a tras mai multe gloante asupra autoturismului de teren cu care se deplasa omul de afaceri. Soferul acestuia, ranit, a fost transportat la spitalul clinic Pirogov.

Parlamentul de la Sofia a cerut ministrului de interne, Rumen Petkov, sa prezinte rapid un raport privind circumstantele crimei.

Asasinatul vine intr-un moment dificil pentru politica externa a tarii in conditiile in care Uniunea Europeana a avertizat recent tara sa tina in frau crima organizata si a criticat sistemul sau de justitie ineficient, avertizand-o in caz contrar cu amanarea integrarii.

"Raportul Comisiei Europene evalueaza stadiul de pregatire a Bulgariei pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007. Criteriile de evaluare sunt de ordin politic si economic, la care se adauga necesitatea asimilarii legislatiei comunitare", comenteaza publicatia electronica bulgara.

"Principalele grupuri politice din Parlamentul European - Partidul Popular European si Partidul Socialist - si-au exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007", precizeaza, la randul ei, agentia Focus, citandu-l pe Dimitar Abadzhiev, reprezentant al Sofiei in Legislativul European.

Insistand asupra domeniilor criticate de Comisia Europeana, cotidianul bulgar Dnevnik avertizeaza ca, in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi vor intensifica lupta impotriva coruptiei si nu vor accelera procesul de reforme, Uniunea Europeana nu va ezita sa amane aderarea lor cu un an.

In schimb, Partidul Popular European considera ca raportul Comisiei Europene ar trebui sa reprezinte, pentru Guvernul si Parlamentul bulgar, un catalizator al procesului de reforme.

In urma cu 3 luni, revista poloneza Vprost scrisese ca bancherul este a doua cea mai bogata persoana din Bulgaria. Iliia Pavlov, presedintele Multigrup, care figura si el pe lista celor mai bogati est-europeni in urma cu trei ani, a fost ucis la cateva luni de la publicarea articolului. Asasinarea este a opta de acest fel petrecuta in ultimele trei luni, in Bulgaria.

Reactiile mediului de afaceri si ale clasei politice nu au intarziat sa apara. "Nu imi pot inchipui cum poate fi explicata asasinarea lui Emil Kiulev. Ar putea avea legatura cu interesele rusesti, dar nu va pot oferi o explicatie logica", a spus omul de afaceri bulgar Oleg Nedialkov. "Probabil ca sunt unele lucruri pe care noi nu le stim, insa ultimele incidente lucreaza in detrimentul Bulgariei, in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana. Acum asigurarile vor deveni pentru bulgari un cuvant murdar", a conchis acesta.

Politicienii de aici declara ca imaginea Bulgariei va avea mult de suferit in urma acestui incident.

"Acest incident neplacut survine la numai o zi de la publicarea Raportului Comisiei Europene, ceea ce nu poate decat sa ne ingreuneze si mai mult sarcina", a completat la randul sau Atanas Merdzhanov, viceliderul aceleiasi grupari.

Liderul democratilor a declarat ca in asemenea imprejurari presa straina nu va vedea Bulgaria cu ochi buni.

O alta reactie a venit din partea Bursei de Valori din Bulgaria. Aceasta din urma a oprit de la tranzactionare titlurile DZI Group, cel mai mare grup financiar al tarii, conform informatiilor oferite de agentia de stiri din Sofia.

Emil Kiulev declara, pe 23 februarie 2005, ca DZI Financial Group ia in considerare extinderea activitatii in Europa de Est. Aceasta afirmatie a presedintelui grupului financiar bulgar venea la numai o luna dupa anuntarea demersurilor sale in scopul achizitiei a trei institutii financiare din Macedonia, printre care si Rado Bank si Ohridska Bank.

"Ne gandim serios la extinderea activitatii in afara granitelor Bulgariei. Primul pas a fost, de altfel, facut prin inceperea negocierilor in Macedonia. Insa suntem, de asemenea, in cautarea unor posibilitati de extindere in Romania, Serbia, Turcia si Grecia", anunta Kiulev la acea data. El vorbea atunci si de consolidarea pietei de asigurari din Bulgaria, in vederea aderarii la UE, programata pentru 2007.

Piata asigurarilor din Bulgaria a inregistrat o crestere de 24% in 2004 datorita majorarii semnificative a cererilor pentru asigurarile generale si de viata. DZI sustine ca este liderul de piata in acest domeniu, atat in ceea ce priveste asigurarile de viata, cat si cele generale.

Valoarea totala a acestor doua tipuri de asigurari operate de DZI a fost de 153 de milioane de leva (78 mil. euro) anul trecut. Profitul net obtinut din asigurarile de viata si cele generale a fost in jur de 8 milioane de leva (4 mil. euro) in aceeasi perioada.



Cine a fost Emil Kiulev?

* s-a nascut pe 5 iulie 1957

* a absolvit Liceul Rus din Sofia

* dupa terminarea stagiului militar, Kyulev urmeaza cursurile Academiei Nationale de Politie din Simeonovo

* lucreaza in Ministerul Afacerilor Interne

* a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale

* 1989 - pune bazele primei companii private de servicii administrative si legislative - Contract Kiulev. Compania inca mai exista si actioneaza in domeniul imobiliar

* 1989 - contribuie la aparitia pe piata a publicatiilor Kurier 5, Maritsa si Struma

* 1989 - pune bazele bancii Tourist Bank, al carei nume a fost modificat mai tarziu in Touristsportbank si, apoi, in Comercial and Tourist Bank

* 1994 - fondeaza Rosseximbank, care se ocupa, in special de relatiile financiar-bancare intre Rusia si Bulgaria. Kiulev era presedintele Consiliului de Supraveghere al acestei banci

* 7 decembrie 1999 - Agentia de Privatizare din Bulgaria decide privatizarea Institutului de Asigurari de Stat bulgar (Darzhaven Zastrahovatelen Institut ?'' DZI)

* 27 august 2002 - institutul este vandut companiei Contract Sofia, a lui Emil Kiulev, pentru suma de 21,5 milioane de euro

* Rosseximbank a primit, apoi, numele DZI Bank, ceea ce a condus la formarea DZI Financial Group

* la inceputul lui 2003, Emil Kiulev este ales "Managerul anului 2002" la cea de-a saptea editie a concursului national Mister Economy

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO