Business Internaţional

Elvetienii de la Credit Suisse isi iau avant

18.02.2005, 00:00 18



Credit Suisse Group, a doua banca din Elvetia, a raportat un profit pe al patrulea trimestru al anului trecut mai mare cu 22% decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent, informeaza Bloomberg.



Cresterea s-a datorat, potrivit bancii, veniturilor sporite obtinute de divizia de investment banking din activitatea de tranzactionare a actiunilor si a titilurilor cu venit fix.



Profitul net a ajuns la 959 milioane franci elvetieni (620 milioane de euro), comparativ cu 784 milioane franci elvetieni (507 milioane de euro) in ultimul trimestru al lui 2003. Estimarile analistilor vizau un profit net de 941 milioane franci (608 milioane de euro).



Castigul Credit Suisse First Boston, divizia new-yorkeza a bancii, s-a dublat in ultimele trei luni ale anului 2004 fata de anul precedent, pe fondul cresterii venitului din activitatea de trading si a recuperarii unor sume pe care banca le reezrvase initial acoperirii pierderilor din imprumuturile indoielnice.



Directorul executiv al Credit Suisse, Oswald Gruebel, a declarat la sfarsitul lui 2004 ca banca isi va extinde activitatea de tranzactionare pe piata de capital, pentru a-si stimula profitabilitatea. In ultimul timp, rezultatele anuntate de companie au fost in urma celor raportate de rivalii de la UBS si Goldman Sachs.



"Compania isi ia avant", a comentat Guy de Blonay, de la New Star Asset Management, Londra. "Incep sa aiba performante tot mai bune, si sunt bine pozitionati pentru a profita de pe urma cresterii de pe piata de capital", a mai spus el.



Valoarea de piata a Credit Suisse este in prezent de circa 62,1 miliarde franci elvetieni (40,15 miliarde de euro). Actiunile s-au apreciat cu 14% de pe 7 decembrie, data la care Gruebel a dezvaluit planurile de a absobi divizia CSFB si de a concedia circa 300 de angajati.



Profitul diviziei de titluri provenite de la emitenti institutionali a CSFB, care garanteaza emisiunile de obligatiuni corporative si ofertele publice de vanzare si ofera consultanta in probleme de trading si fuziuni, a crescut cu mai mult de 100%, ajungand la 269 milioane franci elvetieni. Venitul din trading, activitate care a generat 68% din venitul total al diviziei in 2004, a crescut cu 36%, pana la 2,1 miliarde franci elvetieni (1,35 miliarde de euro).



Credit Suisse a dezvaluit ca intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de pana la 6 miliarde franci (3,8 miliarde de euro) in urmatorii doi ani. Compania va plati dividende in valoare de 1,5 franci/actiune pentru 2004.



"Am obtinut rezultate bune pe anul 2004", a comentat Renato Fassbind, CFO. "Cu toate acestea, mai avem un drum lung de parcurs pana ce vom atinge potentialul total al grupului". ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO