Business Internaţional

Elon Musk propune un nou plan de salarizare şi un premiu de compensare de 2,6 miliarde de dolari şi aşteaptă voturile acţionarilor pentru a-l putea pune în practică

Elon Musk propune un nou plan de salarizare şi un premiu...

Autor: Alexandra Cepăreanu

25.03.2018, 12:03 164

Elon Musk propune un alt plan de salarizare la care adaugă un premiu de compensare de 2,6 miliarde de dolari, dar unul dintre investitorii de top al companiei Tesla Inc şi un consilier major de consultanţă proxy au oferit opinii diferite cu privire la sprijinirea acordului directorului executiv Elon Musk, relatează Reuters.

Premiul de compensare propus de miliardarul din Silicon Valley, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, nu implică bonusuri de salariu, dar stabileşte recompense bazate pe valorile de piaţă ale companiei Tesla, care va ajunge la o valoare de piaţă de 650 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Compania are nevoie de aprobarea majorităţii acţionarilor pentru a putea pune propunerea în practică, iar votul este văzut ca un test pentru investitorii mari dacă sunt pregătiţi să sprijine o astfel de plată companiei producătoare de maşini electrice.

„Planul de salarizare propus de Musk este bine aliniat la interesele pe termen lung ale acţionarilor”, a declarat un purtător de cuvânt al T. Rowe Price Group, al patrulea cel mai mare investitor al Teslei, care deţine aproape 6% din acţiunile companiei.

La începutul lunii, firma de consultanţă proxy, asistentă a acţionarilor Tesla a respis pachetul de salarizare susţinând că premiul „fără precedent” este foarte mare.

Alţi investitori de top nu au comentat încă propunerea, însă Sistemul de Pensionarer al Profesorilor de Stat din California (CalSTRS) a anunţat că se opune premiului.

CalSTRS este unul dintre cele mai mari planuri publice de pensii ale naţiunii, însă deţine doar 0,13% din acţiunile companiei producătoare de maşini electrice, fiind al 59-lea investitor.

„Având în vedere mărimea premiului credem că diluarea potenţială a acţionarilor este prea mare. În plus, suntem îngrijoraţi cu privire la lipsa de concentrare a rentabilităţii companiei”, a spus directorul de guvernare corporativă al CalSTRS, Ane Sheehan.

Elon Musk ar putea deţine, în stocul companiei Tesla, 55,8 miliarde de dolari şi peste un sfert din companie în următorul deceniu, dacă va atinge toate obiectivele noului plan.

Conform propunerii de atribuire, care implică opţiuni pe acţiuni care se încadrează în 12 tranşe, valoarea de piaţă a Teslei trebuie să crească la 100 de miliarde de dolari  în prima tranşă şi cu încă 50 de miliarde de dolari pentru a îndeplini obiectivul lui Musk.

Tesla a fost evaluată la aproximativ 52,46 miliarde de dolari la preţul de închidere al pieţei de marţi, potrivit datelor Thomson Reuters. Acţiunile sale au scăzut cu aproximativ 12% de când a fost anunţat planul de plăţi al lui Musk.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO