Business Internaţional

Elon Musk:Avionul de vânătoare F-35 nu are nicio şansă în faţa unei drone cu inteligenţă artificială

Elon Musk:Avionul de vânătoare F-35 nu are nicio...

Autor: Mihai Gongoroi

29.02.2020, 19:20 191

Avionul F-35 Lightning II, care va reprezenta mulţi ani aeronava de bază pentru multe forţe aeriene occidentale, nu ar avea nicio şansă în faţa unei drone cu pilot uman, aflat la sol, şi funcţii autonome bazate pe inteligenţă artificială, crede Elon Musk, potrivit publicaţiei Business Insider.

Antreprenorul, care conduce companiile SpaceX şi Tesla, a făcut declaraţia la evenimentul Air Warfare Symposium, organizat în Florida.

Musk a spus că trebuie să existe un competitor pentru F-35, iar acesta trebuie să fie o dronă controlată de la distanţă de un om, dar „cu manevrele augmentate de autonomie”. „Nu înseamnă că îmi doresc ca viitorul să fie aşa. Dar pur şi simplu aşa va fi viitorul”, a declarat Musk, care a avertizat în repetate rânduri în legătură cu pericolele reprezentate de inteligenţa artificială.

„Era avioanelor cu reacţie a trecut. Este vorba despre drone acum”, a adăugat el.

F-35, care a costat armata americană 406,5 miliarde de dolari până în prezent, este cel mai scump program militar din istoria SUA. Proiectul suferă din cauza problemelor tehnice şi a întârzierilor cauzate de acestea.

Musk a declarat în trecut că inteligenţa artificială este mai periculoasă decât bombele nucleare. „Trebuie să fim foarte atenţi cu inteligenţa artificială, deoarece este mai periculoasă decât bombele nucleare”, a scris el pe Twitter în urmă cu câţiva ani. Într-un interviu acordat CNBC, el a dat ca exemplu seria de filme „Terminator” care arată unde se poate ajunge dacă nu avem grijă.

Musk nu este împotriva dezvoltării acestei tehnologii, ci spune că ea trebuie folosită cu mare grijă. De altfel, Tesla foloseşte AI pentru sistemul său Autopilot care le permite automobilelor să se conducă singure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO