Business Internaţional

Elon Musk avertizează din nou: Inteligenţa artificială ar putea deveni un dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa niciodată

Elon Musk avertizează din nou: Inteligenţa artificială...

Autor: Răzvan Botea

09.04.2018, 13:02 2617

Elon Musk, fondatorul companiilor SpaceX şi Tesla a avertizat în cadrul unui documentar că dezvoltarea inteligenţei artificiale de către o companie sau altă organizaţie ar putea rezulta în crearea unei forme de inteligenţă artificială care să conducă lumea, potrivit CNBC.

„Cel mai puţin înfricoşător scenariu de viitor pe care mi-l poi închipui e acela în care avem inteligenţă artificială democratizată, deoarece dacă o companie sau un mic grup reuşeşte să dezvolte o superinteligenţă artificială superioară omului, aceasta ar putea prelua controlul lumii”, a spus Musk.

Documentarul realizat de Chris Paine examinează mai multe exemple de inteligenţă artificială, inclusiv cu aplicabilitate în domeniul militar, tehnologie de pe Wall Street sau algoritmi care ajută la împrăştierea de ştiri false. Face de asemena paralele către filme consacrate precum „The Matrix” din 1999 sau „Ex Machina” din 2016.

„Cel puţin, până acum am avut parte de dictatori diabolici umani, iar omul moare până la urmă. Dar dacă vorbim de un robot, nu este cazul să punem problema morţii, acesta va trăi pentru totdeauna. Şi atunci vom avea un dictator nemuritor de care nu vom putea scăpa”, a mai spus celebrul antreprenor.

Musk a dat ca exemplu serviciul DeepMind al Google ca pe o companie care caută să dezvolte superinteligenţă artificială. În 2016, AlphaGo, un program dezvoltat de companie, a învins campionul Lee Se-dol la jocul Go. Acesta a fost văzut ca un mare pas în faţă în dezvoltarea inteligenţei artificiale, după ce computerul de la IBM, Deep Blue, l-a învins în 1997 pe campionul mondial la şah Garry Kasparov.

„Dacă inteligenţa artificială va avea un scop şi se va întâmpla ca umanitatea să stea în calea scopului său, aceasta va distruge umanitatea fără să se gândească de două ori. Fără resentimente”, spune şeful SpaceX.

Elon Musk este de părere că omul ar trebui să fuzioneze cu inteligenţa artificală pentru a evita riscul de a deveni nefolositor pentru roboţi. Acesta este fondatorul Neuralink, un start-up al cărui scop este să conecteze creierul uman cu o interfaţă digitală.

Musk şi-a dat demisia în februarie din consiliul de conducere al OpenAI, o organizaţie non-profit care se ocupă de promovarea şi dezvoltarea inteligenţei artificiale în siguranţă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO