Business Internaţional

Elicopter invizibil ultrasecret deconspirat în operaţiunea împotriva lui Osama bin Laden - VIDEO

Elicopter invizibil ultrasecret deconspirat în operaţiunea împotriva lui Osama bin Laden - VIDEO

Autor: Mediafax

05.05.2011, 16:19 10269

Comandoul Navy Seal a putut să se strecoare către ţintă, înlinişte, în cadrul misiunii de a-l elimina pe Osama ben Laden, cuajutorul a două elicoptere ultrasecrete modificate, invizibile peradar, care nu au mai fost văzute până acum, potrivit unor experţi,citaţi de ABC News, în pagina online.

În cadrul operaţiunii în care liderul reţelei teroriste Al-Qaidaa fost ucis, unul dintre cele două elicoptere Blackhawk care i-atransportat pe membrii comandoului Seal la complexul lui bin Laden,în Pakistan, a lovit peretele complexului cu paleta rotorului şi afost obligat să aterizeze forţat. Pentru că era inoperabil,comandoul a distrus aparatul, la sfârşitul misiunii, cuexplozivi.

Dar fotografii ale unor părţi rămase după explozie - secţiuniale cozii, cu modificări "curioase" -, i-au determinat pe analiştiimilitari să vorbească despre un program pentru crearea unuielicopter invizibil, despre existenţa căruia doar se zvonea. Unfost oficial din cadrul Departamentului Apărării, Dan Goure,vicepreşedinte al Lexington Institute, a declarat că nu a mai văzutceva asemănător.

"Este o premieră", a declarat Goure. "Nu ai fi ştiut că vine directspre tine. Iar acest lucru este important, pentru că aceste(elicoptere) merg repede şi la altitudine mică, iar dacă nu producun zgomot care să te prevină că vin spre tine, nu reacţionezi, pânăcând e prea târziu. A făcut, în mod clar, parte din succesul"operaţiunii a adăugat el.

Un fost aviator pentru operaţiuni speciale a declarat, pentruThe Army Times, că, în afară de modificările pentru reducereazgomotului, formele, în general, ale epavei - unghiurile ascuţiteşi suprafeţele caracteristice mai degrabă avioanelor invizibile -,constituie o dovadă suplimentară că este vorba despre o variantămodificată de Blackhawk.Citiţi mai mult despre elicopterul invizibil folosit în misiunea de ucidere a lui Osamabin Laden pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO