Business Internaţional

Elena Ceauşescu a Germaniei comuniste a murit în exil în Chile

Elena Ceauşescu a Germaniei comuniste a murit în exil...

Autor: Ştefan Stan

15.05.2016, 15:49 2994

Margot Honecker a fost o personalitate extrem de puternică pe scena politică germană, chiar dacă de multe ori nu a ieşea în lumina reflectoarelor.  Margot Honecker a fost ministru al educaţiei naţionale în Republica Democrată Germană din 1963 până în 1989. În 1987 a fost decorată cu Ordinul Karl Marx. Începând cu 1993 a locuit în Chile, unde s-a refugiat împreună cu soţul ei, Erich Honecker, după căderea regimului comunist din RDG, potrivit Huffington Post. 

Acest lucru i-a dat acces să supravegheze toată propaganda din Republica Democrată Germană. Ea a fost supranumită ”vrăjitoarea mov”, din cauza culorii părului, dar şi-a câştigat şi porecla de Eiskalt (rece ca gheaţa).

Ea s-a opus cu tărie reformelor implementate de Mihail Gorbaciov şi voia control total asupra statului.

Când soţul ei a ajuns şeful securităţii partidului comunist din RDG, el a devenit popular prin ideea construirii unui zid care să separe capitala de vecinii vestici capitalişti.

Financial Times scrie că prietenii şi familia lui Erich Honecker, care a condus Germania de Est timp de 18 ani, nu era convins de ideea construirii zidului, însă Margot a fost aceea care l-a presat şi care i-a întipărit ideea că zidul ar urma să fie moştenirea lor.

Visul lor a devenit realitate în 1961, când zidul a început să fie construit.

După ce comunismul a fost înlăturat în 1989, niciunul dintre cei doi soţi nu mai era de găsit. Celebrul cuplu a căutat refugiu întâi în Moscova, iar apoi în Chile, unde Margot a rămas până a murit.

Securitatea est-germană, Stasi, se spune că ar fi fost controlată din umbră de Margot.

Margot s-a născut pe 17 aprilie 1929 în Halle. Tatăl său era cizmar. După al Doilea Război Mondial, ea a devenit cel mai tânăr membru al Volkskammer, parlamentul RDG-ist.

Când s-a cunoscut cu Erich, FT scrie că a fost ”ambiţie la prima vedere”. El şi-a părăsit soţia, s-a căsătorit cu Margot şi, după ce a devenit liderul RDG, a pus-o în fruntea ministerului educaţiei. Aceasta i-a dat şansa să înveţe generaţii întregi de germani că modelul comunist înseamnă totul şi că orice altceva era greşit.

Făcând o paralelă, Elena Ceauşescu, soţia lui Nicolae Ceauşescu, a fost egal implicată în politică. Ea a deţinut funcţiile de membră a Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR şi prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri, având un rol politic tot mai important în Epoca Nicolae Ceauşescu, odată cu trecerea timpului.

În calitate de soţie, a devenit subiect al cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. A fost înfăţişată drept o importantă cercetătoare chimistă, deşi în realitate publicaţiile apărute sub numele ei nu îi aparţineau. Printre numeroasele onoruri conferite, a fost şi acela de membru titular al Academiei Române. Elena Ceauşescu a fost prezentă la mitingul din 22 decembrie 1989, însoţindu-l pe Nicolae Ceauşescu în fuga spre Târgovişte. Arestaţi şi predaţi noilor autorităţi, cei doi au fost judecaţi sumar şi executaţi prin împuşcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO