Business Internaţional

El vrea să fie cel mai puternic bancher din lume. Va câştiga 200.000 de dolari pe an

El vrea să fie cel mai puternic bancher din lume. Va...

Autor: Cătălina Butan

13.07.2013, 12:24 755

Preşedintele SUA Barack Obama l-ar putea nominaliza pe Lawrence Summers, fostul secretar al Trezoreriei Americane pentru preşedenţia celei mai puternice bănci centrale din lume, Rezerva Federală a Americii-FED, scrie Bloomberg.

Mai multe surse apropiate situaţiei spun că Summers se arată interest de funcţia de cel mai bogat bancher din lume, păstrând legătura cu câţiva dintre sentatorii care vor vota pentru această nominalizare.

În vârstă de 58 de ani, Summers a fost directorul Consiliului Economic al preşedintelui Barack Obama dar şi preşedinte al Universităţii Harvard.

Summers a absolvit doctoratul în economie la Harvard la vârsta de 28 de ani şi a primit în scurt timp primul post în administraţie, devenind cel mai tânăr economist cooptat de guvern până atunci. Summers a lucrat în anii '80 pentru Consiliul Economic al Casei Albe şi a devenit economit şef al Băncii Mondiale în 1991.

Din 1999 până în 2001, Summers a fost secretar general al Trezoreriei SUA sub preşedintele Bill Clinton, după care a devenit preşedinte al Universităţii Harvard. A demisionat de la universitate în 2006, după mai multe dispute cu Catedra de Arte şi Ştiinţe şi un scandal izbucnit în urma unei declaraţii controversate, Summers sugerând într-o conferinţă că femeile nu au aptitudini pentru ştiinţă.

Preşedintele Barack Obama a început procesul de găsire a unui înlocuitor pentru poziţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed – n.r.), banca centrală americană, după ce a anunţat că mandatul lui Ben Bernanke nu-i va fi prelungit. Salariul anual al lui Bernanke în 2012 a fost de 199.700 de dolari, potrivit Bloomberg.

Cel de-al doilea mandatul a lui Bernanke expiră pe 31 ianuarie, la două zile după prima şedinţă de politică monetară a Fed din 2014.

Poziţia de şef al Fed este poate cea mai prestigioasă printre bancherii centrali ai lumii având în vedere că gestionează politicile monetare şi valutare ale Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO