Business Internaţional

Eforturile Barcelonei de a deveni hub tehnologic sunt incetinite de cresterea preturilor la locuinte

Eforturile Barcelonei de a deveni hub tehnologic sunt incetinite de cresterea preturilor la locuinte

Salariile mici si calitatea absolventilor spanioli aduc companiile IT in Barcelona

12.09.2007, 16:14 19

Meire Sayuri s-a mutat din Brazilia in Barcelona pentru a deveni arhitect, fiind atrasa de reputatia orasului de centru de design. A decis sa plece dupa trei ani, pentru ca nu si-a permis sa-si achizitioneze propria locuinta, scrie Bloomberg.
"Barcelona este un oras extraordinar, singura problema fiind legata de locurile de munca si de locuintele foarte scumpe", spune Sayuri, in varsta de 29 de ani, care castiga 21.000 de euro pe an. "Oamenii trebuie sa imparta un apartament pana ajung la varsta de 40 de ani si ajungi intr-un punct in care nu mai poti face acest lucru."
Eforturile Barcelonei de a se transforma intr-un centru tehnologic ar putea fi anulate in contextul in care costurile de trai depasesc castigurile salariale. Preturile la locuinte au crescut cu 43% in ultimii trei ani, comparativ cu o crestere de 9,5% a salariilor medii.
Orasul a atras angajatori ca Yahoo!, Microsoft si Hewlett-Packard intr-o zona denumita 22@, pana de curand o zona de depozite abandonate si fabrici vechi. Barcelona a inceput sa refaca zona cu sapte ani in urma, instaland cabluri de fibra optica si relaxand reglementarile legate de planificarea zonei pentru a permite constructia in aceeasi zona de locuinte, birouri si fabrici. Proiectul este asteptat sa creeze pana la 130.000 de noi locuri de munca.
"Cand sunt intrebat cu ce oras vrem sa fim comparati, ma gandesc la Seattle sau San Francisco", spune viceprimarul Barcelonei, Jordi Carnes. "Au aceasta combinatie de tehnologie, universitati, turism si intreprinzatori."
Totusi, salariile nu au tinut pasul cu costurile de trai, pentru ca cererea de locuri de munca depaseste inca oferta, iar rata somajului in randul spaniolilor cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani se situeaza la 15%. Desi 22@ genereaza aproximativ 4.300 de noi locuri de munca pe an incepand cu anul 2000, universitatile Barcelonei "produc" 40.000 de absolventi pe an, conform primariei.
Denumirea 22@ este o combinatie dintre articolul 22 al vechii legislatii privitoare la utilizarea terenurilor industriale a orasului si simbolul @ ce semnifica orientarea catre noua tehnologie.
La marginea districtului se afla turnul Agbar, un simbol de 34 de etaje al ambitiei Barcelonei.
Cladirea este sediul Sociedad General de Aguas de Barcelona, compania locala de ape care s-a extins in servicii medicale si inspectii auto, realizand in acelasi timp achizitii in Marea Britanie si Danemarca. Cladirea este invelita in placi de aluminiu pentru a o proteja de caldura. Forma sa, care se aseamana unui jet de apa care se inalta catre cer, este creatia geniului arhitecturii moderne al orasului, Antoni Gaudi, spune arhitectul Jean Nouvel. La fiecare nivel, Nouvel a plasat o fereastra pe toata inaltimea peretelui, cu vedere la catedrala lui Gaudi, Sagrada Familia.
Cultura de design a Barcelonei, combinata cu know-how-ul sau tehnologic si de business a convins Hewlett-Packard sa aleaga orasul pentru sediul sau global pentru arte grafice.
"Ne aflam aici in acest moment pentru usurinta cu care pot fi atrasi oameni cu talent si pentru calitatea oamenilor care ies de pe bancile universitatilor", spune Enrique Lores, CEO al diviziei de imprimante a HP din Barcelona.
Companiile au ales Barcelona si pentru costurile mai reduse cu forta de munca de aici. Un programator castiga aproximativ 30.000 de euro pe an in Barcelona, cu o treime mai putin decat in Franta, spune Albert Esplugas, directorul local al Microsoft. Diferenta dintre salarii si preturile locuintelor reduce capacitatea Barcelonei de a atrage talente si ambitiile multora dintre cei care vin aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO