Business Internaţional

Efectul Elon Musk: Şeful unui producător de baterii din China, aflat în parteneriat cu Tesla, a devenit mai bogat decât Jack Ma, fondatorul gigantului Alibaba

Zeng Yuqun, 53 de ani, ajunge în prezent la o avere de aproape 50 de miliarde de dolari

Zeng Yuqun, 53 de ani, ajunge în prezent la o avere de aproape 50 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

10.07.2021, 09:00 208

Zeng Yuqun, fondatorul celui mai mare producător de baterii pentru maşini electrice din lume, l-a depăşit pe Jack Ma în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, un moment simbolic pentru ascensiunea miliardarilor „verzi” din a doua economie a lumii, conform Bloomberg.

Averea netă a lui Zeng, 53 de ani, a ajuns la aproape 50 de miliarde de dolari, în condiţiile în care acţiunile Contemporary Amperex Technology (simbol bursier CATL) au crescut puternic de-a lungul lui 2021. Antreprenorul a devenit astfel mai bogat decât faimosul fondator al Alibaba Jack Ma, care are o avere de circa 48 de miliarde de dolari, şi a intrat în top 5 cei mai bogaţi oameni din Asia.

Evenimentul subliniază modul în care o nouă generaţie de antreprenori chinezi acumulează averi imense datorită boom-ului din industria energiei curate. Investitorii au crescut constant preţurile unor acţiuni precum CATL, un furnizor cheie al Tesla, pe măsură ce ţara conduce piaţa dedicată vânzărilor de automobile electrice şi încearcă să obţină neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060.

Statele Unite rămân în urma Europei şi China în ceea ce priveşte producţia de maşini electrice. Companiile americane au reprezentat doar 18% din piaţă în ultimul deceniu

Acţiunile CATL au crescut de peste 20 de ori de când compania s-a listat pe bursa din Shenzhen în 2018. De asemenea, firma este pe plus cu 55% anul acesta, rezultate alimentate de creşterea cererii pentru autoturismele electrice, CATL depăşindu-şi astfel rivalul Panasonic.

Pe lângă Tesla, CATL încheie afaceri cu BMW şi Volkswagen. Într-un interviu de anul trecut, Zeng a declarat că el şi CEO-ul Tesla Elon Musk discută frecvent despre tehnologie, Covid-19 şi principalul interes al miliardarului american: maşini şi baterii mai ieftine.

Vânzările globale de baterii pentru vehicule electrice s-au dublat în primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, CATL având cea mai mare cotă de piaţă, 31,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO