Business Internaţional

Efectul creat de criza petrolului la care puţini se aşteptau

Efectul creat de criza petrolului la care puţini se...

Autor: Ioana Matei, Business Magazin

25.04.2020, 09:45 605

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o campanie de spionaj pe fondul prăbuşirii preţului petrolului. Ţintele vizate de campania de spionaj informatic sunt organizaţii din domeniul energiei, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii Bitdefender.

Mesajul trimis prin e-mail pretinde a fi din partea cunoscutei companii egiptene ENPPI (Engineering for Petroleum and Process Industries) şi propune companiilor să liciteze pentru echipamente destinate industriei petroliere, atât pentru exploatare terestră, cât şi maritimă. Un alt mesaj, trimis în numele unei companii de transport maritim, conţine jargon de specialitate referitor la un vas petrolier real aflat în tranzit.

Peste 100 de astfel de mesaje au fost trimise către ţinte din domeniul energetic din întreaga lume în ultimele trei săptămâni. Atacul vine în contextul în care la mijlocul lunii aprile Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol (OPEC) au decis reducerea producţiei, începând din luna următoare, pentru a redresa preţul petrolului, ajuns la minim istoric.

„Chiar dacă ameninţarea informatică de spionaj nu este atât de sofisticată ca cele analizate în alte atacuri avansate ţinţite, faptul că mesajele sunt trimise într-o perioadă atât de agitată pentru operatorii din petrol şi gaze arată interesul atacatorilor de a afla cum se poziţionează companiile din industria petrolieră şi ce decizii strategice plănuiesc să adopte. Vârful campaniei a fost atins în perioada acordului recent al membrilor OPEC. Infractorii informatici obişnuiesc să exploateze subiecte de mare interes pe agenda publică, însă de această dată ţintele par atent alese”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Nu este pentru prima dată când industria de petrol şi gaze e ţintită cu campanii de acest fel, atacuri similare având loc şi în 2017 şi 2019, ambele folosind mesaje de actualitate pentru a infecta victimele cu instrumente de spionaj. Victimele acestor atacuri sunt companii de procesare a cărbunelui, producători de hidroenergie, producători de materiale chimice şi transportatori de mărfuri.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO