Business Internaţional

Efectele pe termen lung ale pandemiei: PIB-ul Statelor Unite ar putea scădea cu până la 3% în următorii 10 ani, o pierdere de aproape 8.000 de miliarde de dolari

Efectele pe termen lung ale pandemiei: PIB-ul Statelor...

Autor: Eduard Ivanovici

06.06.2020, 20:01 347

Economia americană va fi afectată de pandemia de coronavirus până în 2030, potrivit estimărilor lansate de Biroul Bugetar al Congresului Statelor Unite (CBO), scrie BBC.

Astfel, PIB-ul Statelor Unite va înregistra o scădere de 3% în următorii 10 ani, o pierdere de 7,9 trilioane de dolari. Avertismentul vine într-un moment în care aproape 40 de milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă din cauza restricţiilor de circulaţie, iar autorităţile au injectat trilioane de dolari în economie.

Biroul Bugetar al Congresului a spus că majoritatea pierderilor au fost cauzate de contracţia masivă a economiei de anul acesta, care nu a fost prevăzută în raportul pe 10 ani publicat în ianuarie.

„Închiderea business-urilor şi măsurile de distanţare socială vor reduce cheltuielile de consum, în timp ce declinul recent al preţurilor industriei de energie vor reduce masiv investiţiile Statelor Unite în acest sector”, a declarat Phillip Swagel, directorul CBO.

De la mijlocul lumii martie până acum, guvernul şi banca centrală din SUA au asigurat câteva trilioane de dolari pentru susţinerea celei mai mari economii a planetei. Însă chiar şi aşa, rata şomajului a ajuns la nivele nemaiîntâlnite de la Marea Depresiune a anilor 1930 încoace.

Momentan, este de aşteptat ca Departamentul Muncii din SUA să declare că rata şomajului a ajuns la 20% în luna mai. În martie, rata era de doar 4,4%, cea mai bună performanţă din ultimii 50 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO