Business Internaţional

Efectele inegale ale coronavirusului: În ce măsură au fost afectate cele mai mari economii europene

Autor: Eduard Ivanovici

24.05.2020, 00:23 1222

La începutul săptămânii, Germania a intrat oficial în recesiune, după ce economia ţării s-a contractat cu 2,2% în primul trimestru din 2020.

Însă declinul activităţilor economice din Germania reprezintă doar jumătate din daunele înregistrate până acum în Franţa şi Italia.

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia Germaniei va scădea cu 6,9% până la finalul anului. Restricţiile impuse de starea de urgenţă au inclus interzicerea adunărilor publice, închiderea restaurantelor şi business-urilor neesenţiale şi închiderea şcolilor.

Măsurile au fost aplicate pe 22 martie, mai târziu decât alte ţări europene, ceea ce ar putea explica declinul de doar 2,2%, însă unii analişti se aşteaptă la o contracţie de 14% în T2.

De asemenea, Germania a fost una dintre primele ţări care au început să relaxeze măsurile de distanţare socială, reluând treptat activităţile economice.

Peste 10 milioane de germani au primit ajutor financiar din partea statului în ultimele săptămâni. În plus, ţara a alocat 6% din PIB pentru a susţine economic muncitorii şi business-urile, potrivit FMI, şi are unul dintre cele mai eficiente sisteme de testare împotriva coronavirusului.

Guvernul francez a anunţat starea de carantină pe 17 martie, economia înregistrând o scădere de aproape 6% în primul trimestru.

Măsurile fiscale implementate de guvern pentru a susţine business-urile reprezintă 4,7% din produsul intern brut, conform FMI, iar economia va înregistra o scădere de peste 7% în următoarele luni.

Italia, ţară cu 60 de milioane de locuitori, a fost primul stat european care a intrat în carantină pe măsură ce numărul de infecţii creştea constant în Lombardia.

Analiştii se aşteaptă la o contracţie pentru T1 de peste 4,7%, cifră estimată de Institutul Naţional de Statistică din Italia.

FMI prevede o scădere de 9,1% a PIB-ului până la sfârşitul anului şi a declarat că măsurile de sprijinire a persoanelor afectate de pandemie reprezintă un procent relativ mic din PIB, mai exact 1,3%. Totodată, rata şomajului va creşte cel mai probabil de la 9% la 13%.

Autorităţile spaniole au declarat stare de urgenţă pe 14 martie, la scurt timp după Italia, ceea ce explică contracţia de 5,2% din primele trei luni ale anului.

Acum, ţara îşi redeschide treptat activităţile economice.

FMI estimează măsurile fiscale implementate de guvern la 3% din PIB, în timp ce declinul anual poate să ajungă la 8%, iar rata şomajului din Spania ar creşte de la 14% la 20%.

Iniţial, Marea Britanie a fost sceptică cu privire la restricţiile de circulaţie, urmând să înregistreze o scădere de doar 2% a PIB-ului în T1.

Banca Angliei se aşteaptă la o contracţie de până la 25% în al doilea trimestru şi de 14% pentru întreg anul, sub estimările „optimiste” ale FMI, de 6,5%.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetară din Regatul Unit plănuieşte să dubleze nivelul stimulentelor fiscale, care este în prezent de aproximativ 3%.

Suedia a ieşit în evidenţă prin respingerea măsurilor obligatorii de distanţare socială, concentrându-se în schimb pe spiritul civic al cetăţenilor.

Însă economia ţari va suferi inevitabil: FMI prevede un declin de 6,8% al PIB-ului din 2020 şi o creştere de până la 10% a şomajului. Estimările sunt asemănătoare cifrelor preconizate de banca centrală a ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO