Business Internaţional

Efectele Frankenşocului se fac în continuare simţite: Elveţia nu poate scăpa de dobânzile negative şi intră în colimatorul SUA

Efectele Frankenşocului se fac în continuare simţite:...

Autor: Catalina Apostoiu

14.01.2020, 22:39 1138

La cinci ani după ce preşedintele băncii centrale a Elveţiei (SNB) Thomas Jordan a zguduit pieţele prin decizia de a renunţa la o limită privind francul şi a introdus dobânzi negative, acesta are puţine şanse de a pune capăt controversatei politici în viitorul apropiat din cauza aprecierii francului elveţian, scrie Bloomberg.

Acasă, dobânzile sub zero nemulţumesc băncile, în timp ce intervenţiile SNB pe pieţele monetare au atras critici dure din partea autorităţilor americane.

Decizia neaşteptată, supranumită „Frankenshock“, a cutremurat pieţele financiare la nivel mondial. Deşi pe plan local aceasta a fost considerată drept un pas îndrăznet, lucrurile s-au schimbat de-atunci. În afară de industria financiară, sindicatele spun că dobânda de 0,75% a SNB face o gaură în finanţarea socială. Şi totuşi, în pofida dobânzilor negative, dublate de un angajament de intervenire pe pieţele monetare, francul se situează aproape de cel mai ridicat nivel din 2017 în raport cu euro. Datele sugerează că SNB şi-a accelerat intervenţiile în ultima parte a anului trecut, iar acest lucru a determinat Trezoreria americană să reincludă Elveţia pe lista sa de observaţie monetară în această săptămână.

Economiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă ca dobânda de depozit a SNB să se menţină la un minim record pentru restul acestui an. Opinia publică din Elveţia ar exploda probabil în cazul în care dobânzile conturilor bancare ale persoanelor fizice ar ajunge să aibă dobânzi negative. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, deşi băncile iau din ce în ce mai des în vizor deţinerile de cash ale celor bogaţi.

Ca şi în urmă cu cinci ani, soarta Elveţiei este legată de cea a economiei mondiale. Limita francului a fost eliminată în anticiparea politicii de relaxare cantitativă a Băncii Centrale Europene, iar în absenţa oricărei îmbunătăţiri semnificative a situaţiei din zona euro, SNB nu are spaţiu de manevră.

O acţiune unilaterală de majorare a dobânzilor venită din partea Elveţiei ar creşte presiunea de apreciere asupra francului, ceea ce ar afecta preţurile, rănind exportatorii şi întreaga economie.

Banca centrală elveţiană declara în 2016 că francul se va deprecia în timp, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Cred că vina aparţine BCE“, a declarat Thomas Matter, preşedinte al Heletische Bank şi parlamentar pentru Partidul Popular Elveţian. „SNB nu poate scăpa de dobânzile negative. Acest lucru ar genera presiuni uriaşe în sensul aprecierii francului“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO