Business Internaţional

Efectele celui de-al treilea val: Premierul italian Mario Draghi are nevoie de un nou stimul pentru a finanţa costurile lunare de carantină, estimate la 15 miliarde de euro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

26.03.2021, 13:53 183

Prim-ministrul italian Mario Draghi are nevoie să lanseze în câteva săptămâni un nou program de stimulare a economiei pentru a finanţata costurile lunare de carantină, estimate la 15 mld. euro, şi pentru a ţine economia ţării pe linia de plutire, conform unor surse citate de Bloomberg.

Având în vedere ritmul încet de vaccinare, perioadele de lockdown şi programele de susţinere a businessurilor afectate de pandemie, costurile guvernamentale au crescut cu 50%, de la 10 la 15 mld. euro.

Prim-ministrul tehnocrat al Italiei a obţinut deja aprobarea unui pachet de 32 mld. euro, cerut iniţial de predecesorul său, Giuseppe Conte, însă perspectivele de ridicare a măsurilor de carantină şi estimările privind creşterea costurilor îl vor obliga pe Draghi să se reîntoarcă un Parlament în luna aprilie şi să ceară o nouă rundă de împrumuturi.

Astfel, Draghi va avea o perioadă scurtă de timp pentru a elabora o strategie pentru primul program fiscal al mandatului său. Guvernul trebuie să se decidă rapid dacă va încerca să obţină o sumă mare de bani pentru a alimenta programul naţional de vaccinare sau, în caz contrar, va căuta ajutorul Parlamentul lună de lună.

Ministrul administraţiei publice Renato Brunetta, membru al partidului Forza Italia, creat de fostul premier Silvio Berlusconi, a declarat că guvernul ar trebui să cheltuie lunar 20 de miliarde de dolari, sumă ce ar ridica nivelul de datorii al guvernului, însă care ar acoperi o bună parte din economie.

Ultimele perioade de lockdown sunt o consecinţă directă a eforturilor de imunizare din cadrul Uniunii Europene. Până acum, doar 10% din populaţia Italiei a primit prima doză a vaccinului anti-COVID-19, faţă de 26% în Statele Unite şi aproape 43% în Marea Britanie.

Guvernul de la Roma a cheltuit deja peste 130 de miliarde de euro de la începutul pandemiei, echivalentul a circa 8% din produsul intern brut (PIB). Măsurile au dus datoriile publice la aproape 156% din PIB, alimentând temerile cu privire la scenariul în care ţara nu va putea să suporte costul datoriilor din momentul când vor reîncepe să crească ratele dobânzilor.

Italia plănuieşte să îţi vaccineze 80% din totalul cetăţenilor până la sfârşitul lunii septembrie. Totodată, Draghi intenţionează ca ţara să tripleze numărul de vaccinuri la 500.000 pe zi până la jumătatea lunii aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO