Business Internaţional

Ecuaţia inegalităţii rămâne una cu multe necunoscute la Davos: Cum au ajuns cei 2.153 de miliardari ai lumii să aibă mai mult decât 4,6 miliarde de oameni la un loc

Ecuaţia inegalităţii rămâne una cu multe necunoscute...

Autor: Alex Ciutacu

20.01.2020, 13:00 1114

Cei 2.153 de miliardari ai lumii deţin cumulat o avere mai mare decât 4,6 miliarde de oameni la un loc, potrivit unei cercetări realizate de fundaţia internaţională de caritate Oxfam, citat de CNBC.

Noul studiu lansat de Oxfam atrage din nou atenţia guvernelor asupra politicilor pe care trebuie să le implementeze pentru a reduce inegalitatea financiară din societăţile globale.

„Dacă fiecare persoană ar dormi efectiv pe averea lui sub forma unor bacnote de 100 de dolari, majoritatea oamenilor din lume ar dormi pe podea”, notează autorii studiului.

Aceştia au lansat lucrarea de cercetare acum pentru a coincide cu adunarea anuală din Davos, Elveţia, unde are loc conferinţa Forumului Economic Mondial.

„Pe acelaşi exemplu, o persoană din clasa de mijloc care s-a născut într-o ţară bogată ar dormi pe bacnote care l-ar situa la înălţimea unui scaun. Prin comparaţie, cei mai bogaţi doi oameni din lume ar dormi în spaţiul cosmic”, potrivit autorilor.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este în prezent cel mai bogat om din lume, cu o avere de circa 116,4 miliarde dolari, potrivit Forbes. A doua cea mai bogată persoană din lume este Bernard Aranault, miliardarul francez care deţine grupul de lux LVMH, care are o avere netă de 116 miliarde dolari.

Raportul Oxfam notează că o persoană care ar fi economisit 10.000 de dolari pe zi de la construcţia piramidelor egiptene (n.r: în urmă cu peste 4.000 de ani), şi până în prezent, tot ar fi cu 80% mai sărac decâtcei mai bogaţi cinci oameni din lume.

Oxfam cere autorităţilor să majoreze taxele pentru cei mai bogaţi oameni din lume cu 0,5% în următorul deceniu, într-o încercare de a reduce inegalitatea.

O astfel de taxă de 0,5% pe averile bogaţilor ar genera destule fonduri pentru a crea încă 117 milioane de locuri de muncă în sectoare precum educaţie şi sănătate, potrivit cercetătorilor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO