Business Internaţional

Economiştii germani cer guvernului să-şi cheltuiască excedentul bugetar pentru reducerea taxelor şi investiţii în educaţie

Cancelarul german Angela Merkel în vizită la o şcoală profesională. Foto: Hepta

Cancelarul german Angela Merkel în vizită la o şcoală profesională. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

02.10.2017, 00:04 219

Perspectivele economice ale Germaniei par din ce în ce mai luminoase, iar unele dintre cele mai respectate institute economice de acolo cer guvernului de la Berlin să cheltuiască excendentul bugetar uriaş al ţării pentru reducerea taxelor şi creşterea investiţiilor în educaţie.

Institutele anticipează excedente bugetare record în următorii doi ani în condiţiile în care cea mai mare economie a Europei va continua să duduie, cu rate de creştere peste aşteptări.

Graţie consumului intern, exporturilor şi investiţiilor în creştere, economia germană este aşteptată să avanseze cu 1,9% în acest an şi cu 2,0% anul viitor, potrivit estimărilor incluse într-un raport unic ale institutelor economice germane DIW, Ifo, IfW, IWH şi RWI, relatează Deutsche Welle. Estimările sunt revizuite în sus faţă de cele lansate la începutul anului, de 1,5% pentru 2017 şi respectiv 1,8%.  Creşterea economiei germane „s-a întărit şi s-a extins“, se arată în raport. „Soliditatea economiei mondiale şi în special redresarea continuă a zonei euro stimulează exporturile“. 

Chiar şi actuala apreciere a monedei euro în raport cu alte monede va avea numai un efect limitat de frânare, arată institutele germane.

În acelaşi timp, riscul protecţionismului generat de politica comercială a SUA s-a diminuat, schimbările introduse de administraţia Trump fiind „mai puţin drastice” decât s-a anticipat.

În plus, think tank-urile germane anticipează că numărul muncitorilor cu un loc de muncă va creşte mai rapid decât ritmul în care va scădea şomajul, în condiţiile în care companiile vor angaja imigranţi şi refugiaţi nou calificaţi.

Şomajul este aşteptat să scadă de la 5,7% în acest an la 5,5% anul viitor şi 5,2% în 2019, potrivit calculelor institutelor.

În septembrie, numărul şomerilor germani s-a redus la sub 2,5 milioane, cel mai scăzut nivel din 1991, potrivit Handelsbslatt.

Aceste creşteri vor umple visteria statului, excedentul bugetar urmând să atingă 28 miliarde de euro în acest an şi 44 miliarde de euro până în 2019 dacă politicile vor rămâne neschimbate.

Dezbaterea privitoare la excedentul bugetar german a devenit una extrem de intensă pe plan local. Wolfgang Schaeuble s-a opus cu vehemenţă unei creşteri a cheltuielilor. În ultimele luni însă presiunile exercitate asupra guvernului pentru folosirea excedentului pentru investiţii în infrastructură şi educaţie ñau intensificat, scrie Financial Times.

Economiştii vin să întărească acest mesaj.

Institutele spun că guvernul ar trebui să se folosească de aceste excedente pentru a reduce impozitele pe venit şi contribuţiile sociale.

În raportul publicat recent, economiştii includ şi cuvinte de avertizare, scrie Financial Times. Potrivit acestora, există „semne iniţiale de tensiune”, apărând deficite de forţă de muncă în unele părţi ale economiei germane, în special în sectorul construcţiilor.

În plus, aceştia avertizează că îmbătrânirea populaţiei Germaniei ar putea aduce rate mai slabe de creştere pe viitor. De la începutul următorului deceniu, ratele vor fi astfel mai apropiate de 1%.

Potrivit Deutsche Welle, economiştii cer de asemenea guvernului să reformeze sistemul de pensii înainte ca „impactul schimbărilor demografice să fie resimţit din plin”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO