Business Internaţional

Economiştii avertizează: Ultimele măsuri de distanţare vor şterge din avântul forţei de muncă din Germania. Între timp, încrederea din zona euro faţă de servicii a scăzut pentru prima dată de la începutul pandemiei

Economiştii avertizează: Ultimele măsuri de...

Autor: Eduard Ivanovici

29.10.2020, 14:37 171

Rata şomajului din Germania a continuat să scadă în octombrie, însă economiştii avertizează că ultimele restricţii de circulaţie vor inversa ritmul de creştere înregistrat de piaţa forţei de muncă, potrivit Financial Times.

Rata persoanelor fără loc de muncă a scăzut de la 6,2% în septembrie la 6% în octombrie, a declarat Agenţia Federală pentru Şomaj. Astfel, numărul şomerilor a scăzut de la 6 milioane în aprilie la 2,6 milioane în prezent.

După ce cancelarul Angela Merkel a anunţat închiderea temporară a barurilor, restaurantelor şi industriei de agrement, economiştii au început să estimeze că numărul oamenilor fără loc de muncă va începe din nou să crească.

„Chiar dacă guvernul german a anunţat că va susţine companiile cu 75% din salarii în cazul unei a doua perioade de carantină, noile incertitudini, efectele măsurilor de distanţare, pierderea locurilor de muncă şi frica de faliment vor lovi din plin încrederea, cheltuielile şi investiţiile”, a declarat Carsten Brzeski, economist în cadrul ING.

Între timp, încrederea din zona euro pentru serviciile dominante a scăzut în octombrie pentru prima dată de la începutul pandemiei.

Indicele business-urilor din zona monedei unice, realizat de Comisia Europeană, a ajuns în octombrie la minus 11,8, de la minus 11,2 în septembrie, iar industria serviciilor – care reprezintă aproximativ două treimi din PIB-ul eurozonei – şi-a revizuit în scădere estimările pentru viitorul apropiat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO