Business Internaţional

Economiile europene dau primele semne de suferinta dupa o noua scadere a dolarului

26.11.2004, 00:00 16

Dolarul s-a depreciat din nou fata de euro, moneda europeana atingand nivelul record de 1,32 dolari pentru prima data de la punerea sa in circulatie, informeaza Bloomberg.


In urma acestei scaderi, marile companii financiare ale lumii, UBS, JPMorgan Chase si Merrill Lynch si-au redus din nou previziunile pentru moneda americana. Cele trei companii, care detin impreuna 22% din piata valutara a lumii, considera ca dolarul va continua sa coboare si ca marile organisme care se ocupa de politicile monetare nu vor reusi sa stopeze acest declin.


"Dolarul trebuie sa ajunga la un nivel la care cei care realizeaza politicile monetare sa-si dea seama ca ce e prea mult strica, dar nu credem ca asta se va intampla prea curand", a declarat Paul Meggyesi, specialist monetar la JPMorgan.


Dolarul a inregistrat o noua depreciere si fata de yenul japonez, atingand nivelul de 102,4 yeni, cel mai scazut din martie 2000. JPMorgan prevede o scadere a dolarului pana la 96 de yeni si estimeaza ca euro va atinge pragul de 1,37 dolari, dupa ce estimarea initiala fusese de 1,30 dolari pentru un euro. Merrill Lynch si-a redus previziunile la 1,39 dolari pentru un euro, iar UBS estimeaza ca euro va atinge 1,36 dolari, in urmatoarele trei luni.


"Toata lumea a asteptat o interventie din partea autoritatilor monetare, care sa conduca la revenirea dolarului, insa asta nu s-a intamplat", a spus Joachim Schuetz, economist sef la UBS.


Intre timp, efectele deprecierii dolarului se fac simtite. In Germania, care este cea mai mare economie europeana, increderea in mediul de afaceri a scazut la nicelul minim din ultimele 14 luni, din cauza aprecierii monedei euro care franeaza exporturile, a somajului ridicat si a cererii interne foarte scazute. Indicele de incredere a scazut de la 95,3, in octombrie, la 94,1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO