Business Internaţional

Economiile celor mai mari parteneri de export ai României se descurcă mai bine decât anul trecut, dar mai au un drum lung şi greu până să-şi revină

Economiile principalilor parteneri la export ai României se descurcă mai bine decât acum un an. Despre Polonia se vorbeşte chiar de un miracol eco­nomic, iar guvernanţii maghiari sugerează o surpriză plăcută. Însă până la recuperarea din criza provocată de pandemie mai e cale lungă.

Economiile principalilor parteneri la export ai României se descurcă mai bine decât acum un an. Despre Polonia se vorbeşte chiar de un miracol eco­nomic, iar guvernanţii maghiari sugerează o surpriză plăcută. Însă până la recuperarea din criza provocată de pandemie mai e cale lungă.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.04.2021, 22:48 195

Economiile principalilor parteneri la export ai României se descurcă mai bine decât acum un an. Despre Polonia se vorbeşte chiar de un miracol eco­nomic, iar guvernanţii maghiari sugerează o surpriză plăcută. Însă până la recuperarea din criza provocată de pandemie mai e cale lungă.

În Germania, cea mai mare economie europeană şi primul partener la export al României, producţia industrială a scăzut cu 6,4% în februarie, în ritm anualizat, o evoluţie care a surprins. Aceasta deoarece, în acelaşi timp, exporturile au urcat cu aproape 1%, dar în ritm lunar. Sectorul construcţiilor şi-a continuat startul groaznic, cu activitatea scă­zând cu 1,3% faţă de ianuarie, lună pentru care datele arată o prăbuşire de 12%, scriu analiştii de la ING. Astfel, Germania pare că se îndreaptă spre o nouă scădere economică, dar nu pentru că fundaţiile economice sunt şubrede, ci împinsă, printre altele, de iarna aspră din februarie.

Viscolul şi îngheţul au blocat sectorul construcţiilor. Producţia industrială s-a con­trac­tat cu toate că încrederea şi comenzile au fost solide. Au existat şi perturbări temporare pe lanţurile de aprovizionare, al căror efect negativ nu poate fi neglijat. Divergenţă este cuvântul care poate descrie cel mai bine situaţia din economia germană. Măsurile de lockdown introduse din noiembrie au creat o distanţă mare între servicii şi alte activităţi lovite de restricţii, pe de o parte, şi activitatea industrială pe de cealaltă. Dacă în prima rundă de lockdown multe părţi ale industriei manufacturiere au fost oprite, afectate şi de perturbări severe pe lanţurile de aprovizionare, de data aceasta fabricile au ­rămas deschise. Sectorul manufacturier a be­ne­ficiat şi de faptul că în alte state, care im­portă masiv din Germania, campaniile de vac­ci­nare se derulează mai bine.

Consumatorii par să-şi fi revenit, dar nu cu mult, din depresia de anul trecut.

Vânzările de retail au crescut în februarie, în ritm lunar, după un plonjon de aproape 7% în ianuarie.

Indicatorul încrederii privind economia realizat de institutul de cercetare ZEW arată că aşteptările pe termen mediu ale analiştilor financiari şi investitorilor in­sti­tu­ţionali s-au de­teriorat în aprilie – prima scă­dere din noiembrie 2020 încoace.

Însă nivelul la care este indicatorul este încă foarte ri­di­cat. Iar evaluarea situaţiei curente este peste aşteptări. „Experţii pieţei financiare sunt oarecum mai puţin euforici decât în luna anterioară. Teama de măsuri de lockdown mai stricte a dus la restrângerea aşteptărilor privind consu­mul privat.

Pe de altă parte, perspectiva exporturilor este mai bună decât în luna precedentă“, spune preşedintele ZEW, Achim Wambach.

Guvernul de la Berlin a promis că va cheltui oricât pentru a reface economia. Anul trecut, Germania a primit 23% din expor­turile României.

Şi guvernul de la Roma cheltuie nelimitat pentru scoaterea economiei din criză. Reuters scrie de un nou pachet de stimulare de 40 de miliarde de euro.

A aflat acest lucru de la surse apropiate executivului condus de fostul şef al BCE Mario Draghi.

 Aceasta înseamnă însă datorii şi deficit bugetar mai mari deoarece banii vor provenii mai ales din împrumuturi.

Dar sacrificiul s-ar putea să merite. Organizaţia de lobby pentru industrie Confindustria estimează că anul acesta economia Italiei, care are o pondere de 11% în exporturile României, va creşte cu 4,1%, după o prăbuşire de 9% anul trecut. Aceasta înseamnă că avansul, deşi unul record, nu va reuşi să aducă economia la nivelul de dinainte de criză.

Şi în Franţa au fost înăsprite măsurile de lockdown, dar acest lucru încetineşte doar marginal economia în aprilie, asigură banca centrală pentru a reduce temerile că închiderea şcolilor va duce la o contracţie semnificativă, scrie Bloomberg. Banca Franţei estimează că activitatea din aprilie va fi cu 7% sub nivelul de dinainte de criză. În martie, şocul a fost de -4%, mai blând decât s-a estimat iniţial, efect de amortizare având ameliorarea din servici, industrie şi construcţii. Ministrul de finanţe  Bruno Le Maire a avertizat că ultima serie de restricţii va împiedica revenirea economică anul acesta. Însă datele băncii centrale se adaugă dovezilor că economiile europene sunt mai rezistente acum decât erau în urmă cu un an în faţa celui de-al doilea şi al treilea val al pandemiei.

„Am învăţat împreună să lucrăm cu virusul. Industria şi construcţiile sunt aproape de normal“, a explicat guvernatorul Băncii Franţei Francois Villeroy de Galhau. El se aşteaptă ca economia să fi crescut uşor în primul trimestru şi să avanseze cu un ritm peste media UE anul acesta. La îmbunătăţirea situaţiei economice au contribuit folosirea la scară mai mare a muncii de la distanţă şi gestionarea mai bună a măsurilor de distanţare socială. Franţa a atras anul trecut aproape 7% din exporturile româneşti. În Ungaria, ministrul de finanţe Mihály Varga a asigurat la sfârşitul lunii trecute că economia va intra într-o fază de revenire lină în al doilea trimestru şi va creşte cu 4-5% în 2021, scrie ziarul Világgazdaság. Ministrul a precizat că  Ungaria este cu campania de vaccinare cu mult înaintea restului Europei şi că economia este pregătită de relansare. Revenirea la creştere va fi „surprinzător de rapidă“.ING a remarcat, însă, că situaţia vânzărilor de retail este tragică. În Ungaria s-au dus anul trecut 5% din exporturile României.

Despre economia poloneză, numai de bine - în presa germană, după cum remarcă EUobserver. Economia Poloniei şi-a revenit remarcabil de bine, în ciuda faptului că a fost puternic afectată de pandemie. Rata şomajului este în prezent cea mai scăzută din UE, potrivit postului de radiodifuziune ZDF. Principalul motiv al situaţiei „bune“ din Polonia este dependenţa redusă a ţării de sectoarele de turism şi servicii - care au fost printre cele mai afectate de măsurile de lockdown. În schimb, Polonia s-a concentrat pe producţia industrială, care nu a trecut printr-o criză atât de profundă. Nu este prima dată când presa germană vorbeşte despre un „mic miracol economic polonez“. În februarie, aceasta sublinia că „rezistenţa economiei poloneze, şi mai presus de toate perspectivele bune, sunt uluitoare“. Ziarul financiar Handlesblatt, spre exemplu, a scris că nicio altă ţară din UE nu trece prin pandemie la fel de uşor ca Polonia. În această economie s-au dus anul trecut 4% din exporturile României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO