Business Internaţional

Economiile asiatice par mai rezistente în faţa crizei: Vietnamul anunţă o creştere economică de 2,6%

Economiile asiatice par mai rezistente în faţa crizei:...

Autor: Eduard Ivanovici

04.10.2020, 07:00 1600

Creşterile înregistrate de exporturi şi sectorul manufacturier au ajutat produsul intern brut (PIB) al Vietnamului să se majoreze cu 2,62% în T3 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, notează Fortune.

Exporturile au crescut cu 11% în perioada cuprinsă între iulie şi septembrie, numărul fiind alimentat de o creştere de 20% în exporturile de computere personale, de vreme ce angajaţii de pe întreg teritoriul planetei au avut nevoie să lucreze de acasă, iar studenţii şi elevii au fost nevoiţi să participe la cursuri online. Doar în luna septembrie, exporturile au înregistrat o creştere de 18% comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

„Pe lângă R.P. Chineză, Vietnamul este singura economie majoră a Asiei care va înregistra creşteri la finalul lui 2020”, spune Priyanka Kishore – şeful diviziei pentru India şi Asia de Sud-Est din cadrul firmei de cercetare Oxford Economics.

Felul în care autorităţile vietnameze au gestionat pandemia de coronavirus a ajutat masiv reluarea activităţilor economice. Ţara nu a mai înregistrat nicio infecţie transmisă la nivel local de peste trei luni, când un focar din oraşul turistic Da Nang a încheiat seria spre sfârşitul lunii iulie.

Al doilea val de coronavirus a „încetinit oarecum economia, dar situaţia a revenit sub control”, spune Kishore.

După o creştere economică de 0,39% în T2, PIB-ul vietnamez s-a majorat cu 2,62% în al treilea trimestru al anului, însă rămâne cu câteva puncte procentuale sub creşterea de 7,31% din T3/2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO