Business Internaţional

Economia zonei euro creşte în cel mai accelerat ritm de după criza datoriilor, iar perspectivele sunt bune

Economia zonei euro creşte în cel mai accelerat ritm de...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2017, 00:02 381

Economia zonei euro a a crescut în trimestrul doi cu cel mai accelerat ritm de după criza datoriilor suverane din urmă cu cinci ani, ceea ce, alături de sondajele din mediul de afaceri, sugerează că perspectivele regiunii se îmbunătăţesc, scrie Financial Times.

Creşterea economică a accelerat de la 0,5% la 0,6% în perioada aprilie-iunie în ritm trimestrial şi de la 1,9% la 2,1% în ritm anualizat, cel mai ridicat nivel de după al doilea trimestru din 2011, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Analize separate arată că sectorul manufacturier al zonei euro trece printr-un boom al locurilor de muncă. Uzinele din Franţa fac angajări în cel mai dinamic ritm din 2000 şi în Spania cu o viteză nemaivăzută de la formarea uniunii monetare, în 1998, spun datele IHS Markit.

„Este aproape o utopie“, spune James Nixon, economist expert pe zona euro la Oxford Economics. Starea de sănătate economică a uniunii monetare s-a îmbunătăţit după ce anul acesta o serie de înfrângeri electorale ale partidelor eurosceptice în Olanda, Austria şi Franţa au stimulat încrederea consumatorilor din rândul executivilor din companii.

Economia zonei euro creşte de 17 trimestre consecutive, iar rata şomajului s-a diminuat la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, de 9,1%, în iunie.

Mai mult de 1,5 milioane de persoane au ieşit din şomaj în ultimele 12 luni, potrivit Eurostat. „Aceste numere sunt în vârful a ceea ce poate fi susţinut. Dacă vă uitaţi la cifrele privind numărul locurilor de muncă nou create, vedeţi o performanţă foarte impre­sionantă“, a explicat James Nixon.

Spania a înregistrat cea mai rapidă creştere din rândul economiilor mari din zona euro, de 0,9% în trimestrul doi. A parta economie ca mărime din uniunea monetară a depăşit în sfârşit nivelul PIB-ului de dinainte de criza declanşată de prăbuşirea pieţei imobiliare şi acutizată de colapsul sistemului bancar în 2012.

PIB-ul francez a urcat cu 0,55%, faţă de 0,5% în trimestrul anterior. Germania şi Italia îşi vor raporta săptămâna viitoare creşterile din al doilea trimestru.

Întărirea economiei mondiale, euro subevaluat şi inflaţia slabă au ajutat la revenirea economiei zonei euro prin susţinerea exporturilor şi consumului. De asemenea, politicile fiscale au devenit în mare parte neutre din 2015, după ani de austeritate.

Economia Marii Britanii, ţară care nu face parte din zona euro şi care vrea să părăsească UE, a avansat cu doar 0,3%. SUA au crescut cu 0,65%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO