Business Internaţional

Economia SUA a intrat puţin în picaj, dar analiştii nu sunt încă îngrijoraţi

Economia SUA a intrat puţin în picaj, dar analiştii nu...

Autor: CătăIina Apostoiu

01.06.2015, 00:00 273
Economia SUA a scăzut în primul trimestru din 2015 după aproape un an de creştere, însă economiştii şi analiştii nu cred în varianta intrării în recesiune a celei mai mari puteri economice din lume. Analiştii avertizează însă că ritmul de creştere ar putea fi în continuare unul modest. Deşi evoluţia extrem de slabă a economiei americane din primele trei luni nu semnalează neapărat intrarea în recesiune, oficialii nu ar trebui totuşi să ignore indiciile îngrijorătoare, atenţionează experţii. Germania şi Japonia au arătat în ultimul deceniu cum creşterea unei ţări poate foarte uşor să alunece în teritoriu negativ atunci când avansul este foarte lent. SUA sunt într-o formă mai bună decât cele două ţări, însă, asemeni acestora, se confruntă cu probleme care ar putea face ca trimestrele negative şi recesiunile să devină ceva mai obişnuit dacă strategii nu sunt atenţi, scrie The Wall Street Journal. Economia americană s-a contractat cu 0,7% în primele trei luni comparativ cu perioada similară a anului trecut, iarna grea care a frânat avansul PIB-ului evidenţiind fragilitatea expansiunii din ultimii aproape şase ani. Declinul marchează o inversare abruptă a trendului, după ce în precedentele trei trimestre economia a accelerat. Departamentul de Comerţ al SUA anticipase o creştere de 0,2% pentru primul trimestru. PIB-ul american s-a contractat în trei trimestre separate de la sfârşitul recesiunii, la mijlocul anului 2009. Condiţiile meteo nefavorabile, aprecierea dolarului şi grevele docherilor din porturile de pe Coasta de Vest par să fie principalii „vinovaţi“ de această dată, toţi aceşti factori slăbind cererea pentru bunuri americane pe plan local şi extern.
 
Banca centrală americană pune rezultatul slab din primul trimestru pe seama unor factori tranzitorii, ai căror efecte vor dispărea în lunile următoare.  Economiştii se aşteaptă în general ca cea mai mare economie a lumii să reia trendul ascendent în primăvară, la fel cum s-a întâmplat după contracţiile din perioada similară a anilor 2011 şi 2014. Totuşi, aceştia avertizează că ritmul de creştere va rămâne probabil modest, în jurul ratei de aproximativ 2% consemnate în ultimii ani.  Primul semestru din acest an se prefigurează a fi cel mai slab din ultimii şase ani, economiştii anticipând o creştere anualizată cuprinsă între 2% şi 3% în trimestrul al doilea.  În schimb, există şi date care indică o creştere constantă, deşi modestă, a economiei în următoarea perioadă. Rata disponibilizărilor în cadrul companiilor este extrem de scăzută, situaţia locurilor de muncă este stabilă, iar cererile de credite ipotecare sunt în creştere.  Revenirea economiei va depinde în mare măsură de evoluţia încrederii consumatorilor. Cheltuielile consumatorilor au avansat cu 1,8% în primul trimestru, cu mult mai lent faţă de creşterea de 4,4% consemnată în trimestrul patru. Pe de altă parte, un ritm constant al angajărilor ar putea restabili optimismul consumatorilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO