Business Internaţional

Economia Statelor Unite a crescut cu o rata de 2,9% in trimestrul doi

29.09.2006, 19:32 9

Economia SUA a urcat in al doilea trimestru cu o rata anuala de 2,9%, reflectand o reducere a cererii venite din partea populatiei, care dupa parerea analistilor ar putea afecta cresterea economica si anul viitor.
Ritmul de crestere prognozat pentru produsul intern brut, suma tuturor bunurilor si serviciilor produse in SUA, vine dupa cresterea de 5,6% din trimestrul precedent. Datele confirma estimarile facute luna trecuta de economistii guvernului american.
Volumul constructiilor rezidentiale a scazut la fel de mult ca in ultimul trimestru al anului 1995, in timp ce castigurile obtinute din locuinte de volum mediu au atras o parte mai mare a cheltuielilor consumatorilor.
O piata imobiliara in declin, cresterea stocurilor si scaderea productiei auto sugereaza ca economia va incetini in restul anului fata de ritmul trimestrului doi, permitand Fed sa mentina rata dobanzii de referinta la nivelul actual.
"Al doilea trimestru a fost inceputul unei incetiniri pe care o asteptam de ceva vreme", a spus Gina Martin, economist la banca Wachovia. "Fed trebuie sa fie din ce in ce mai ingrijorata de extinderea incetinirii cresterii economice, care ar putea dura mai mult decat au anticipat."
Prognoza pentru al doilea trimestru fiscal este bazata pe media estimarilor a 69 de economisti si s-a situat intre 2,5 si 3%. Departamentul Muncii va face publice cifrele referitoare la cererile pentru ajutorul de somaj. Se asteapta ca cifrele pentru saptamana trecuta sa fi scazut la 315.000 fata de 318.000.
Guvernul a declarat la estimarea preliminara de pe 30 august a cresterii PIB-ului ca industria constructiilor de locuinte a scazut cu o rata anuala de 9,8% in trimestrul trecut, similar cu fenomenul din 1995. Aceasta cifra ar putea fi insa mult mai mica la calcularea estimarii finale a PIB-ului, a spus Haseeb Ahmed, economist la banca JP Morgan.
Datele din acesta luna arata ca scaderea pietei imobiliare se adanceste din cauza unei cresteri a numarului de locuinte nevandute. Incetinirea sectorului va limita sumele de bani pe care le pot obtine consumatorii prin refinantarea ipotecilor si a imprumuturilor care au ajutat la sustinerea cheltuielilor menajelor in expansiunea precedenta.
Cheltuielile consumatorilor din trimestrul trecut au crescut cu o rata anuala de 2,6%, la fel ca si luna precedenta, dar in scadere cu 4,8% fata de primul trimestru.
Trimestrul acesta cheltuielile vor reveni la o rata de 3%, inainte de o scadere la 2,6% in prima jumatate a anului viitor, conform economistilor chestionati de Bloomberg. Vanzarile mai mici de automobile si camioane de tonaj mic au fost, conform estimarilor, in urma reducerilor productiei la Ford Motor, General Motors si la DaimlerChrysler.
"Moderatia cresterii economice pare sa continue, reflectand in parte o racire a pietei imobiliare", au declarat oficialii Fed pe 20 septembrie, cand au anuntat ca pastreaza rata dobanzii de referinta la 5,25% pentru a doua luna la rand.
O piata a muncii elastica, rate in scadere pentru ipoteci si o reducere a pretului combustibililor ar putea determina o mentinere a cheltuielilor consumatorilor, limitand regresul adus de piata imobiliara.
Profitabilitatea se va aprecia multumita scaderii pretului petrolului brut, a declarat Andrew Liveris, directorul Dow Chemical. Un galon de benzina (3,8 litri) a costat saptamana aceasta 2,38 $ in SUA, in scadere de la 2,85 $ in primele trei luni ale anului, conform datelor Departamentului Energetic.
"Pragul cheltuielilor pentru al doilea trimestru a avut o limita foarte joasa, dar putem inca spera la un sezon de cumparaturi decente, presupunand ca preturile combustibililor se vor mentine", a declarat Michael Gregory, economist la BMO Capital Market din Toronto.

Incetineste
Rata de crestere a produsului intern brut a fost in trimestrul doi de 2,9%
Numarul cererilor pentru ajutor de somaj a ajuns la 315.000, in scadere de la 318.000
Piata constructiilor de locuinte a scazut trimestrul trecut cu 9,8%
Cheltuielile consumatorilor au crescut cu o rata anula de 2,6% in trimestrul doi
Fed a mentinut rata dobanzii de referinta la 5,25% pentru a doua oara consecutiv

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO