Business Internaţional

Economia Spaniei, a patra ca mărime din zona euro, arată tot mai rău: Banca Centrală şi-a revizuit estimările pentru sfârşitul anului, PIB-ul urmând să scadă cu până la 12,6%

20 iunie, 2020: Portal del Angel, Barcelona

20 iunie, 2020: Portal del Angel, Barcelona

Autor: Eduard Ivanovici

17.09.2020, 13:19 539

În luna mai, autorităţile de la Madrid estimau că produsul intern brut (PIB) al ţării va scădea cu 9,2% în 2020, însă Banca Spaniei a declarat miercuri că declinul va ajunge la 10,5%-12,6%, potrivit El País.

Ultima previziune a băncii centrale era de 9%-11,6%.

Chiar dacă sfârşitul carantinei a început să contureze o recuperare puternică, ultimele focare de coronavirus şi restricţiile de circulaţie impuse în ultimele zile ale lunii iulie au încetinit semnificativ activităţile economice, în special în industria ospitalităţii.

Óscar Arce, director general pentru cercetare, statistică şi economie în cadrul Băncii Spaniei, spune că economia din 2021 ar putea înregistra, în cel mai optimist scenariu, o creştere de 4,1% şi, dacă virusul continuă să se răspândească în ritmul actual, va creşte cu doar 4,1%.

„Diferenţa dintre cele două scenarii îşi trage rădăcinile din drumul pe care va merge pandemia în următoarele trimestre, urmând să determine gradul de severitate al măsurilor de distanţare socială şi impactul asupra activităţii economice”, spune Banca Spaniei.

În ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, banca centrală estimează că rata şomajului va ajunge în următorul an la 19,4%-22,1% dacă se va ridica programul de susţinere a companiilor afectate de pandemie (ERTE). Între timp, datoria publică va creşte anul acesta „cu peste 20 de puncte procentuale în scenariul 1 şi cu aproape 25 de puncte procentuale în scenariul 2, ajungând la 116,8% şi, respectiv, 120,6% din PIB”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO