Business Internaţional

Economia Spaniei a înregistrat un declin de 34% în numai două săptămâni după ce a fost instituită carantina

Economia Spaniei a înregistrat un declin de 34% în...

Autor: Eduard Ivanovici

20.06.2020, 10:42 314

Economia Spaniei, una dintre primele la nivel mondial, a înregistrat o scădere de 34% în numai două săptămâni după ce au fost aplicate măsurile de distanţare socială, potrivit unui raportat publicat de Banca Spaniei şi citat de El País.

Ca rezultat al restricţiilor impuse de starea de carantină, produsul intern brut (PIB) al Spaniei a scăzut cu 34% între 16 şi 31 martie, cu mult peste media zonei euro de 21%. Dintre celelalte economii mari ale Europei, doar Italia şi Franţa au suferit un impact similar. Germania, care a adoptat o serie de măsuri mai puţin severe, a raportat un declin de 13% în ceea ce priveşte activităţile economice.

De asemenea, Banca Spaniei a declarat că „impactul asupra activităţilor economice a afectat în mod diferit sectoarele”. De exemplu, sectorul serviciilor – care include retail-ul, industria ospitalităţii şi industria alimentară – a suferit cel mai mare şoc de-a lungul zonei euro (26%). Însă impactul a fost resimţit mult mai puternic în Spania, care a înregistrat o scădere de 50%.

Activităţile artistice şi de recreere, care au mai multă greutate în Spania decât în alte economii ale zonei euro, au scăzut cu 73% în ultimele două săptămâni ale lunii martie.

PIB-ul ţării a scăzut cu 5,2% în primul trimestru, iar guvernul estimează o scădere de 9,2% până la sfârşitul anului. Între timp, Banca Spaniei prevede un declin care poate ajunge până la 11,6% sau de 15% în cazul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus.

Cel mai probabil, Spania va primi 140 de miliarde de euro din planul de recuperare economică lansat de Uniunea Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO