Business Internaţional

Economia poloneză merge cu motoarele la turaţie maximă

Economia poloneză merge cu motoarele la turaţie maximă

Autor: Bogdan Cojocaru

31.05.2011, 23:44 827

Economia poloneză a crescut în primul trimestru cu 4,4%comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, alimentată decon­su­mul privat şi de investiţii, scrie Bloom­berg.

Faţă de ultimele trei luni ale anului tre­cut, economia acrescut cu 1%.

"Este un ritm de creştere rapid. Din păcate, este cel mai mareavans economic pe care-l vom vedea anul acesta", a afirmat MonikaKurtek, economist-şef la Bank Pocztowy.

Spre comparaţie, Produsul Intern Brut al României a crescut cu0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anuluitrecut. Faţă de trimestrul corespun­zător din 2010, economia aavansat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustatăse­zonier.

Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care a reuşit săevite recesiunea în timpul crizei economice mondiale, în timp ceeconomia României a intrat în recesiune în trimestrul al treileadin 2008, când PIB a scăzut cu 0,1% faţă de precedentele trei luni,şi a ieşit la începutul acestui an.

În Polonia, creşterea rămâne robustă, în condiţiile în caresalariile urcă, iar guvernul se pregăteşte pentru organizareaCampio­natului European de Fotbal din 2012, conform Organizaţieipentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Guvernul polonezestimează că economia va creşte cu 4% anul acesta, comparativ cu3,8% în 2010.

Banca centrală a Poloniei a majorat do­bânzile în luna maipentru a treia oară anul acesta pen­tru a tempera aş­teptărilelegate de in­flaţie, în condiţiile în care preţurile mari şicreşterea nu­mă­rului de angajaţi ar putea determina ma­jorareasalariilor.

Creşterea economiei din primul tri­mestru are la bază consumulprivat, care a avansat cu 3,9% în ritm anual. Cererea in­ternă aurcat cu 4,5%. De asemenea, inves­tiţiile fixe au crescut cu 6%,faţă de 1,6% în ultimele trei luni ale anului trecut şi compa­rativcu o scădere de 11,4% în primul tri-mestru al anului trecut.

"Investiţiile publice sunt în continuare un motor de creştere,ceea ce înseamnă că nu am văzut încă revenirea investiţiilorprivate aşteptată de Consiliul de Politică Monetară", a spusKurtek. Ea consideră că avansul investiţiilor sub aşteptări arpu­tea împiedica banca centrală să ma­jo­reze ratele în iunie.

Pe de altă parte, Luis Costa, analist la Citigroup, apre­ciazăcă datele ar justifica o creştere a dobânzilor. "Datele par săjusti­fice alte majorări ale dobânzilor. Cererea internă rămânepu­ternică, iar consumul privat surprinde, de asemenea, prin forţă.Investiţiile îşi revin treptat şi ne aşteptăm să crească cu un ritmde două cifre în acest an."

Companiile poloneze au majorat cheltu­ielile şi gradul deutilizare a capacităţilor de producţie pe fondul creşterii cereriiexterne. Economia germană, cea mai mare din Europa şi principalulpartener comercial al Poloniei, a avansat cu 1,5% în primultrimestru. Exporturile poloneze denominate în euro au crescut înritm anual cu 15,5% în primul trimestru. Vânzările către Germaniaau fost cu 16,2% mai mari. Producţia in­dustrială s-a majorat cu9,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO