Business Internaţional

Economia mondială riscă să fie lovită din toate părţile: de revenirea lentă din Europa, de încetinirea din China, de Rezerva Federală din SUA şi de îndrăzneala Japoniei

Economia mondială riscă să fie lovită din toate...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.07.2013, 19:19 1274

Revenirea lentă a economiei europene, închiderea colosalului program de stimulare din SUA, măsurile monetare îndrăzneţe din Japonia şi reechilibrarea delicată din China sunt cele mai mari pericole pe care Fondul Monetar Internaţional le vede pentru economia mondială.

În Europa situaţia redevine gri, cu premierul spaniol rearuncat într-un scandal de corupţie, iar Italia retrogradată la două trepte de categoria „junk“. De asemenea, exporturile germane par vulnerabile la încetinirea din China. Exporturile şi importurile chineze au scăzut neaşteptat în iunie, subliniind severitatea încetinirii celei de-a doua economii ca mărime din lume, după SUA. Perspectiva ca Banca centrală americană, Rezerva Federală, să nu mai injecteze sute de miliarde de dolari pe pieţe a panicat investitorii, ceea ce dă deja bătăi de cap băncilor centrale ale economiilor emergente,

Obrazul premierului spaniol Rajoy este pătat din nou

În Spania, una dintre economiile majore ale zonei euro, scandalul de corupţie care-l înconjoară pe premierul Mariano Rajoy a erupt din nou, iar un analist apreciază că posibilitatea alegerilor anticipate ar putea aduce noi tensiuni pe pieţele financiare, scrie CNBC.

Publicaţia spaniolă El Mundo a anunţat că a prezentat Curţii Supreme de Justiţie documente care arată că membrii de top ai partidului de guvernământ, inclusiv Rajoy, au primit bani dintr-un „fond dubios“ ilegal. Scandalul a izbucnit în ianuarie după ce un alt ziar spaniol, El Pais, a publicat documente îndicând fapte asemănătoare şi a sugerat că Rajoy primea în mod regulat bani din acest fond, care distribuia către liderii partidului donaţii făcute de magnaţii din construcţii.

Alistar Newton, analist politic la Nomura, apreciază că noile acuzaţii pun presiuni suplimentare pe guvern şi ar putea provoca noi tensiuni sociale. „Nu putem exclude alegeri anticipate“, a afirmat el.

Ratingul Italiei, o altă economie majoră a zonei euro, a fost retrogradat de Standard & Poor’s (S&P) de la „BBB plus“ la „BBB“, cu două trepte deasupra categoriei „junk“, nerecomandată investiţiilor, din cauza deteriorării perspectivelor economice şi problemelor din sistemul financiar, scrie Bloomberg. Perspectiva calificativului este negativă, ceea ce însemană că riscul unei noi retrogradări este mare. S&P a subliniat că în pofida politicii monetare expansioniste a Băncii Centrale Europene, dobânzile reale plătite de companiile nefinanciare din Italia depăşesc nivelul anterior crizei financiare.

Dar „problema majoră din Europa, dacă va fi una, va veni din Germania şi este una pe care nu mulţi o iau în seamă“, avertizează analistul Mark Matthews, de la Bank Julius Baer. El punctează că mai mult de jumătate din PIB-ul German este contribuţia exporturilor, iar încetinirea din China nu a fost inclusă în cea mai mare parte a proiecţiilor economice ale ţărilor lumii. China este cea mai mare piaţă din afara UE, după SUA, pentru exporturile nemţeşti. China este, de asemenea, unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite.

„Aniversare“ tristă în China

Exporturile au marcat prima sută de zile în funcţie a noului preşedinte chinez Xi Jinping cu o scădere de 3,1% - în iunie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare de la izbucnirea crizei financiare globale. Importurile, indicator al cererii interne, s-au comprimat cu 0,7%.

„Prima dintre provocările pe care le are în faţă economia mondială este China. Această economie are de făcut o reechilibrare delicată între investiţii şi consum, iar riscul este ca investiţiile să scadă înainte de revenirea consumului“, a explicat Olivier Blanchard, economistul şef al FMI într-un interviu acordat CNBC.

Abenomics, o doctrină japoneză îndrăzneaţă şi foarte riscantă

El a pus pe lista riscurilor la adresa economiei mondiale şi planul îndrăzneţ – Abenomics - prin care guvernul nipon încearcă să revitalizeze o economie epuizată.

„Abenomics este un program foarte ambiţios, dar este şi unul foarte riscant, şi nouă ni se pare că două dintre vărfurile de lance nu au fost încă ascuţite complet“, a spus Blanchard. Economistul a adăugat că introducerea stimulentelor fiscale fără consolidare fiscală este ceva „îngrijorător“.

Abenomics constă dintr-un pachet de măsuri destinat rezolvării problemelor macroeconomice ale Japoniei. Acesta constă din strategii de politică economică, fiscală şi de creştere economică menite să încurajeze investiţiile private. Măsurile includ printre altele corectarea inflaţiei şi a aprecierii yenului, dobânzi negative, ajustare cantitativă radicală şi creşterea investiţiilor publice.

De asemenea, Blanchard a identificat ca un alt risc pentru economia mondială retragerea programului de achiziţie de obligaţiuni din SUA, în contextul revenirii celei mai mari economii mondiale.

„Aceasta poate duce la multă volatilitate. Credem că volatilitatea se va calma, dar nu putem fi siguri“, a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO