Business Internaţional

Economia mondială, prinsă într-o menghină. De o parte, ţările în curs de dezvoltare se luptă cu inflaţia, de cealaltă parte ţările bogate sunt în letargie

Autor: Catalina Apostoiu

08.06.2011, 23:40 301

Economiile în curs de dezvoltare riscă o supraîncălzire, în timpce ţările mai dezvoltate rămân prinse într-o letargie postcriză,arată un raport al Băncii Mondiale (BM), potrivit BBC News.

În timp ce ritmul de creştere din economiile în curs dedez­voltare va încetini până la aproximativ 6,3% pe an în următoriitrei ani, de la 7,3% în 2010, inflaţia rămâne o pro­blemă cetrebuie soluţionată, potrivit BM. Spre deosebire, ţările dezvoltatese confruntă în conti­nuare cu o rată ridicată a şomajului şi cu unnivel crescut al datoriilor.

La nivel mondial, ritmul de creş­tere economică ar putea fiafectat de majorarea preţurilor la petrol şi ali­mente, adaugăinstituţia. Potrivit esti­mărilor acesteia, economia mondială vaavansa cu 3,2%, ritmul de creştere urmând să se accelereze la 3,6%în 2012. Ţările cu "venituri ridicate" ar urma să asiste la oînceti­nire a ritmului de creştere la 2,2% în acest an de la 2,7%în 2010, înainte de a înregistra o accelerare până la 2,7% în2012.

În schimb, "pentru majoritatea ţărilor aflate în curs dedezvoltare, criza financiară a luat sfârşit", arată banca. "Multeţări emergente operează peste capacitate şi riscă osupraîn­călzire, mai ales în Asia şi America Latină", a declaratHans Timmer, director în cadrul băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO