Business Internaţional

Economia Marii Britanii a crescut cu până la 17% în T3, însă estimările pentru ultimele luni ale anului indică un scenariu pesimist. În august, s-a înregistrat o creştere de doar 2,1%, o treime din rezultatul lunii iulie

Economia Marii Britanii a crescut cu până la 17% în...

Autor: Eduard Ivanovici

12.10.2020, 16:55 140

Economia britanică a crescut cu circa 17% în T3 faţă de perioada cuprinsă între aprilie şi iunie, spune firma de analiză financiară EY Item Club, însă ultimele luni ale anului vor aduce o serie de rezultate extrem de proaste.

Britanicii au cheltuit din ce în ce mai mulţi bani în al treilea trimestru pe măsură ce au fost ridicate restricţiile de circulaţie. Totuşi, EY se aşteaptă la o creştere de maxim 1% în T4, notează BBC.

Cel mai probabil, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii va reveni la nivelurile de dinainte de criză abia în a doua jumătate a lui 2023. În vară, EY Item Club estima că economia îşi va reveni la normal la sfârşitul lui 2024 şi se aştepta o creştere de 12% în T3/2020.

Însă performanţa înregistrată în luna august a acestui i-a surprins neplăcut pe analiştii britanici. Dacă în vremuri normale o creştere lunară de 2,1% este văzută cu ochi cât se poate de buni, în contextul pandemiei din 2020 este considerată o dezamăgire de proporţii. În iulie, PIB-ul Regatului Unit s-a majorat cu 6,4%, iar economiştii se aşteptau la o creştere de 4,6% în august, potrivit The Guardian.

Biroul Naţional de Statistică (ONS) a declarat că sectorul manufacturier a crescut cu 0,7%, însă a rămas la 8,5% din nivelul lunii februarie, iar sectorul construcţiilor a crescut cu 3% - 10,8% sub datele pre-COVID.

Serviciile, ce reprezintă aproape 80% din economia britanică, au crescut cu 2,4% şi au ajuns la 9,6% sub nivelurile din februarie, scrie Sky News.

Perioada de carantină din aprilie a aruncat economia Marii Britanii în cea mai mare recesiune din istorie de vreme ce PIB-ul a scăzut cu 20,4% în T2.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO