Business Internaţional

Economia Marii Britanii a crescut în aprilie cu 27,6% faţă de aceeaşi lună din 2020, cel mai bun rezultat anual din istorie. Serviciile de cazare, plus 68%

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Autor: Eduard Ivanovici

11.06.2021, 11:10 329

Economia Regatului Unit a înregistrat în aprilie o creştere record de 27,6% prin comparaţie cu aceeaşi lună de anul trecut, rezultat ce reflectă redeschiderea din ultimele luni şi impactul exercitat de primele faze ale pandemiei de Covid-19, conform Investing.com.

Datele se încadrează şi în estimările economiştilor intervievaţi de agenţia de ştiri Reuters.

În aprilie, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 2,3% faţă de luna precedentă, cea mai puternică performanţă din iulie 2020, spune Biroul Naţional de Statistică (ONS). Prin comparaţie, media preconizată de Reuters era de plus 2,2%.

Totuşi, economia britanică este cu 3,7% sub nivelul raportat în februarie 2020, înainte să fie lansate restricţiile de circulaţie şi perioadele de carantină.

Între timp, activităţile din sectorul serviciilor de cazare au crescut cu 68,6%, iar puburile, restaurantele şi cafenelele au înregistrat un plus de 39%. Alte servicii personale (inclusiv activităţile din frizerii) au crescut cu 63,5% în aprilie.

„Datele de astăzi sunt un semn promiţător că economia noastră începe să îşi revină”, a declarat ministrul finanţelor Rishi Sunak, potrivit The Guardian.

Luna trecută, Banca Angliei şi-a actualizat previziunile pentru creşterea economiei britanice din 2021, de la 5% în februarie la 7,25%, ceea ce ar reprezenta cel mai bun rezultat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Însă rezultatele ar veni după ce PIB-ul s-a prăbuşit cu aproape 10%, cea mai gravă scădere din ultimele trei secole.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO