Business Internaţional

Economia internetului, o piaţă mai mare decât PIB-ul Germaniei cu o dezvoltare halucinantă

Economia internetului.

Autor: Paul Comsa

19.03.2012, 12:57 1143

Internetul şi comerţul electronic vor contribui în 2016 cu aproximativ 4.200 mld. dolari (3.187 mld. euro) la economia celor mai dezvoltate douăzeci de state ale lumii, potrivit estimărilor cercetătorilor de la Boston Consulting Group (BCG). Internetul s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată economie cu un ritm de dezvoltare fără precedent, nivelul estimat pentru 2016 fiind de aproape 1,7 ori mai mare decât valoarea estimată pentru anul trecut, de circa 2.500 mld. dolari, scrie Bloomberg Businessweek.

Totodată, rezultatele cercetării evidenţiază că numărul utilizatorilor de internet va atinge 3 miliarde în 2016, faţă de 1,9 miliarde în 2010.

Principalele motoare de creştere a "economiei internetului" au fost reţelele de socializare şi motorul de căutare al Google, precum şi "explozia" comerţului electronic. Pe viitor, locul acestora ar putea fi luat de dezvoltarea smartphone-urilor, precum şi a reţelelor de telefonie mobilă şi internet wireless.

De altfel, mulţi oameni recunosc că internetul a devenit o afacere extrem de profitabilă, dar puţini realizează cât de important a devenit pentru economia globală. Potrivit institutului de cercetare McKinsey, internetul reprezenta anul trecut 3% din PIB-ul primelor statelor G8, la care au fost adăugate China, India, Brazilia, Suedia şi Coreea de Sud. Din altă perspectivă, dacă ar fi economia unei ţări, internetul s-ar situa între primele cinci economii ale lumii, după SUA, China, Japonia şi India, dar în faţa Germaniei.

Totodată, internetul a avut în 2011 o contribuţie de peste 20% din creşterea economică înregistrată în cei cinci ani anteriori în cele treisprezece state, o pondere mai mare decât cea a agriculturii sau a utilităţilor. În plus, în aceeaşi perioadă, fiecare loc de muncă desfiinţat de internet a fost înlocuit de alte 2,6 locuri de muncă noi.

Pentru a sublinia cât de important a devenit internetul pentru populaţie, studiul BCG relevă că două treimi dintre americani ar renunţa la cafea şi 21% s-ar abţine de la sex pentru a sta online.

"Internetul a devenit indispensabil, la fel ca electricitatea sau apa", concluzionează Dominic Field, unul din autorii studiului BCG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO